A pirola ellen kerüljük el a pirulát, ne fertőződjünk meg

Halad hódító útján a koronavírus legújabb mutációja, a pirola. Az új variáns az Egyesült Királyságból indult még augusztus végén, és lassan már 20 országban található meg, Kanadában, az USA-ban, Ausztráliában,  Franciaországban, Németországban, Portugáliában, Spanyolországban és a Benelux országokban. Várhatóan hamarosan Ausztriában és Magyarországon is megjelenik majd. Míg az előző variánsok és az Eris tönetei is a torokfájás, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, fáradtság, hasmenés, tüsszögés, addig a pirola egészen új tüneteket is hozott magával, mint pld a duzzanat a szájban, a nyelven vagy az ajkak belső részén, piros, fájó ujjak vagy lábujjak, rekedtség, viszkető vörös szemek, és visszajött egy korábbi ritkább tünet is, a bőrkiütések. Ha valaki ezeket tapasztalja, vagy lázas, és nem érzi magát jól, ne menjen iskolába, közösségbe, dolgozni. Maradjon otthon. Ezzel elkerülhető, hogy megfertőzzön olyanokat, akik magas kockázati csoportba tartoznak, vagy akik ilyen személyekkel lehetnek kapcsolatban, azaz életveszélyt is jelenthet számukra az érintkezés. Gyakran ezt nem gondoljuk végig, mert a kockázat nem látható. De a legkisebb felelőtlenség is emberéletekbe kerülhet.

Kombinált tesztelés

Tavaly óta kezdődött az a tendencia, hogy a légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóvá váltak, ezért már nem csak COVID-ra kell gondolnunk vagy akár influenzára, hanem akár RSV is lehet a háttérben. A tavalyi szezonban volt olyan hét, hogy már több RSV-s fertőzött volt, mint COVID-os, de szinte hetenként változtak az arányok. Ezért ma már október és április között kombinált légúti tesztekkel érdemes tesztelni, amelyek mindhárom fertőzést képesek egy időben kimutatni, sőt, akár azt is, ha egyszerre több vírussal vagyunk megfertőződve. Erről nemrég Szlávik János, infektológus főorvos is nyilatkozott az Inforádiónak egy hosszabb interjújában, ebből kiemeltük a Covid-19-re vonatkozó infomrmációkat:

Az őszi időszak beköszöntével, egyre több figyelmet kell fordítanunk a légúti fertőzésekkel kapcsolatos kérdésekre. Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője értékes információkat osztott meg az Inforádiónak adott nyilatkozatában. A beszélgetés során több fontos téma került szóba, többek között a vírusok, baktériumok, paraziták, Covid-19, Eris variáns, őszi kilátások, AIDS, gyorstesztelés és védőoltások indokoltsága. Azonban Szlávik János hangsúlyozza, hogy a jó idő miatt még nincs valódi ősz, és a fertőzések terjedése várhatóan akkor fog felgyorsulni, amikor a hidegebb idő beköszönt.

Koronavírus: még továbbra is aktív

A főorvos emellett rámutat arra, hogy a koronavírus továbbra sem hagyja nyugodni magát, és az újabb variánsok valószínűleg további eseteket fognak okozni. Az Eris variáns jelenleg domináns Európában és más térségekben, és habár könnyebben terjed, enyhe tüneteket okoz. Ez egy jó hír, de Szlávik János hangsúlyozza, hogy a jövőt nem lehet megjósolni, és egy agresszívebb variáns megjelenése mindig lehetőség, mint ahogy a pirola esete is mutatja. Általában egy domináns variáns kiszorítja a többit, de azokban az országokban, ahol az új variáns megjelent, nem észlelték, hogy súlyosabb esetek lennének.

A tesztelés továbbra is kiemelten fontos

Az új variánsok megjelenésével felmerül a tesztelés is. A főorvos megerősíti, hogy a jelenlegi tesztek a vírusok más régióját célozzák meg, így az új variánsokra is hatékonyak. Az egyszerűen beszerezhető tesztek nagy valószínűséggel ki fogják mutatni a koronavírust, akár orrüreg, akár nyáltesztekről van szó. Szlávik János kifejezetten az orrüreg teszteket javasolja, és rámutat, hogy létezik olyan teszt is, amely egyszerre több vírust is kimutat, például az RSV, az influenza és a koronavírus.

Veszélyeztettek védelme

Az idősebb emberek védelme különösen fontos a Covid-19 járvány idején. Felmerül a kérdés, hogy van-e olyan együttese a tüneteknek, amikor egy idős emberhez megyünk, és mindenképpen tesztelni kell. A járvány kezdetén azonosították azokat a tüneteket, amelyek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni és tesztelni kell. Ezek a magas láz, köhögés, légszomj, az ajkak vagy ujjak kékes elszíneződése, csökkenő vizeletmennyiség, véres köpet, fuldoklás, valamint az alacsony oxigénszint. Ezek a tünetek különösen aggasztók idős vagy beteg emberek esetében, és itt már nem érvényes a „maradj otthon” szlogen. Az időzítés itt kulcsfontosságú, mivel a kezeléseket a betegség tüneteinek az első öt napján kell elkezdeni, hogy hatékonyak legyenek.

De mi a helyzet a fiatalokkal, látszólag egészséges emberek esetében milyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni és tesztelni? A tipikus tünetek, mint például a láz, torokfájás vagy köhögés, általában nem indokolják az azonnali orvosi ellátást. Azonban a hosszú ideig tartó láz, súlyos köhögés, valamint a tüdőgyulladásra utaló tünetekre már reagálni kell, mindenképpen orvosi konzultációra van szükség. Az új variánsok esetében jellemző lehet a hosszú ideig tartó, száraz köhögés. Azoknak a tüneteknek azonban, amelyek súlyosak vagy tartósak,

Kezelés, megelőzés és ismételt fertőzés

Szó esett a gyógyszerekről és protokollokról is, amelyek segíthetnek a Covid-19 betegek kezelésében. Ezek a terápiák nem feltétlenül gyógyítják meg a beteget, de megakadályozzák, hogy a betegség súlyossá váljon, vagy hogy az illető intenzív osztályra kerüljön. Ezért különösen fontos az idős vagy rizikócsoportba tartozó embereknek, mivel náluk a Covid-19 komoly veszélyt jelent. Fiatal, egészséges emberek esetében az ilyen terápiák hatékonysága korlátozott.

Az egyéni védekezés és az oltás fontossága továbbra is kiemelt kérdés. Az oltások idővel elveszítik hatékonyságukat, különösen az időseknél és rizikócsoportba tartozóknál. Az egyéni védekezés részeként a maszkhasználat és a megfelelő higiénia is fontos. Az oltások segítenek csökkenteni a betegség súlyosságát és a hosszú Covid kockázatát. A világ jelenleg abba az irányba halad, hogy évente egyszer mindkét oltást, a Covid-19 elleni oltást és az influenza elleni oltást is megkapják a rizikócsoportokba tartozók. Ez a legjobb módja annak, hogy megelőzzék a súlyos betegséget. Praktikus megoldás, ha az oltásokat ugyanabban az időpillanatban adják be, így csak egyszer kell orvoshoz menni. A főorvos hangsúlyozta, hogy többféle oltás érhető el továbbra is, és az orvosoktól kérhetők bizonyos preferenciák alapján. Az oltások hatékonysága technológiai kérdés, és nem feltétlenül függ attól, hogy milyen típusú tűvel adják be.

Sokakat érintő kérdés az is, hogy többször megkapva a Covid-19-et, az immunrendszer erősödik-e vagy gyengül. Ez nehéz kérdés, mivel vannak olyanok, akik többször is elkaphatják a Covid-19-et, míg mások csak egyszer. Az immunrendszer reakciója egyéni lehet, és nem mindenkinek van ugyanolyan erős vagy gyenge immunrendszere. Az immunrendszer erősítése érdekében sokféle immunerősítőt ajánlanak, de a hatékonyságuk nem mindig mérhető. Fontos azonban a megfelelő táplálkozás és vitaminok, nyomelemek bevitele az immunrendszer támogatása érdekében. Az immunrendszer működése egyéni, és nem minden esetben mérhető pontosan.

Élet a Covid után: a poszt-Covid tünetek

Az oltást kapott személyeknél általában enyhébb a poszt-Covid lefolyása. Azonban a poszt-Covid tünetek sokféle szervet érinthetnek, és az orvostudomány még mindig sokat tanul ezen szövődmények kezeléséről. Egyes tüneteket lehet kezelni, például a tüdőfibrózist bizonyos gyógyszerekkel. Az orvostudomány még mindig viszonylag rövid idő alatt tanul a Covid-19-ről és a poszt-Covid szövődményeiről, így a fejlesztések lassúak, de folyamatosak.