logo

2020 ÓTA – 10.000+ SIKERES VÁSÁRLÁS

Hogyan válasszunk organikus kozmetikumot a legkisebbek számára (is)?

Szülőként az egyik legnehezebb feladat döntéseket hozni azzal kapcsolatban, hogy mivel teszünk a legjobbat babánk és akár önmagunk egészségéért. A segítő csoportokban még mindig gyakran ellentmondásos információkkal találkozunk azzal kapcsolatban, hogy mi is a natúrkozmetikum, a biokozmetikum vagy akár az organikus. Milyen jelentősége van a tanúsított termékeknek? Melyik biztonságosabb? Esetleg minőségibb? 

Fontos, hogy a témában ne csak a szubjektív tapasztalatokra hagyatkozzunk. Ma már nemzetközileg is elismert szervezetek biztosítanak minket arról, hogy a termék, amit megvásárolunk, valódi minőséget és értéket képvisel. Hogy mi is ez a minőség és érték? Ezt járja körbe cikkünk.

Miképp működik a független tanúsítás rendszere?

Az organikus kozmetikumok esetében az egyik legismertebb minősítő szerv a COSMOS, ami 78 országban, több mint 34000 terméken képviselteti magát. A hazai patikákban és drogériákban azonban nem vagy csak elvétve találhatóak olyan termékek, amelyek organikus tanúsítvánnyal is rendelkeznek, noha számos organikus és bio terméket találunk a polcokon. Tanúsított termékeket főleg külföldi és egyes hazai termékkülönlegességeket is forgalmazó oldalakon lehet beszerezni. 

A COSMOS alapvető elvei közé tartozik a természeti erőforrások felelősségteljes használata, és olyan gyártási technológia alkalmazása, ami az emberi egészségre és a környezetre nézve a legkevésbé káros. A COSMOS egyesítette az 5 legnagyobb minősítő szervezetet (BDIH, ECOCERT, SOIL ASSOCIATION, ICEA, COSMEBIO) és létrehozott egy egységes, átlátható kritériumrendszert. Az ilyen szervezetek munkája azért fontos, mert az utóbbi években, az ‘organikus’, ‘natúr’, ‘bio’ és ‘öko’ hívószavak elterjedésével, olyan termékekre is rákerültek ezek a kifejezések, amik valójában esetenként nem is tartozhatnának ezekbe a kategóriákba. 

Vajon mi a különbség ezen kifejezések között? Az A-Lab Pharma operatív igazgatója és egyben az Ecowell  organikus kozmetikum divízió vezetője, Rubin Szilvia segítségével járjuk körbe a kérdést.

organic vs bio

Natúr, bio, öko, organikus, esetleg tanúsítottan az? Nagyon nem mindegy.

A magyar nyelvben az organikus, a bio, az öko és az ökológiai kifejezések szinonimaként használhatók. Ezek mind azt jelentik, hogy az ilyen címkével ellátott termékek olyan termelésből származnak, ami ökológiai minősítésű (a natúr termékek esetében ez nem igaz). Azt, hogy mi számít ökológiai termelésnek, az Európai Parlament és Tanács 2018/848-as rendelete definiálta. Azt pedig, hogy mi számít organikus kozmetikumnak, a COSMOS vagy egyéb minősítő szervezet a saját kritériumrendszere alapján határozza meg. 

COSMOS minősítést organikus és natúr termékek kaphatnak. A ’COSMOS Organic’ minősítést azok a termékek kaphatják meg, amelyekben a fizikailag előállított összetevők minimum 95%-a organikus termesztésű, és ezek az összetevők a termék legalább 20%-át adják. A fennmaradó rész vízből, és nem “mezőgazdasági összetevőkből” (segédanyagok, habzóanyagok, vitaminok, glicerin) áll. Ezen összetevők esetében nem értelmezhető az organikus vagy nem organikus fogalom, mert nem közvetlenül mezőgazdasági termelésből származnak. 

Így, már csak a ’natúr tanúsított’ kifejezést kell magyarázni. A Cosmos szabványa a tanúsítottan natúr termékekre vonatkozóan nem határozza meg azt, hogy az összetevők hány százaléka származzon ökológiai termelésből, tehát kevésbé szigorú kritériumok vonatkoznak rájuk. Ettől függetlenül természetes összetevőket tartalmaz a termék, de nincs garantálva az organikus eredet. A natúr termékekre a Cosmos Natural certified logó kerül.  Létezik más tanúsító szervezet is, amely natúr tanúsítványokat bocsát ki hasonló szempontrendszerrel (Natrue). Tehát minden, ami organikus, az egyben natúr is, de fordítva ez már nem igaz.

Mit mond a hazai minősítési rendszer?

Annak ellenére, hogy a bio és az organikus kifejezés ugyanazt jelenti, Magyarországon külön bio minősítésű termékekkel is találkozhatunk. Ezt a minősítést a Biokontroll Hungária és a Hungária Öko Garancia nevű szervezetek tudják odaítélni a kozmetikumoknak. A bio/öko jelöléssel ellátott kozmetikum termékek legalább 90%-a mezőgazdasági eredetű (kivéve az ásványi anyagot, ásványi sót, és a hozzáadott víz mennyiségét), és az összetevők legalább 95%-a ökológiai termelésből származik.

A legbiztonságosabb beszerzést az ’organic certified’ kozmetikumok jelentik.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kiemelkedő minőség mellett az ’organic certified’, azaz organikus tanúsítvánnyal rendelkező kozmetikumok képviselik garantáltan azt a szintű termékbiztonságot, amelyet joggal feltételezünk egy babakozmetikumot gyártó cégtől. Ezt a bio majd a ’natural certified’ termékek követik. Nyilván a tanúsítvány nélküli natúr, természetes és más termékek is lehetnek magas minőségűek és biztonságosak, de ezek esetében megvan az esély, hogy marketing üzenetekkel esetleg elfedjenek olyan gyártási- és alapanyag szempontokat, amelyek egy tanúsított terméknél nem merülhetnek fel. 

A tanúsítványok segítik a vásárlókat a döntéshozatalban, és garanciát jelentenek arra, hogy a termék összetevőinek termesztése során nem alkalmaznak szintetikus növényvédőszereket, műtrágyát, mesterséges illat- és színezőanyagokat, génmódosított anyagokat, illetve az állatkísérleteket is tiltják. A Cosmos ellenőrzése kiterjed a termékciklus minden aspektusára, a gyártástól kezdve a csomagoláson át a forgalmazásig, ezen folyamatok során is figyelembe kell venni a fenntarthatóságot, környezettudatosságot.  

Előnyök az újszülöttek számára

Az első pár hónapban a babák bőre különösen vékony, kevésbé ellenálló, ezért sokkal hajlamosabb az irritációkra, allergiákra, mint a későbbiekben. A vékony bőrükön keresztül könnyebben felszívódnak az esetlegesen káros/irritációt okozó vegyületek. 

Összetevők, amelyeket mindenképpen kerülni kell babatermékek esetén:

  • Színezékek: Fontos, hogy a baba bőrére használt termék ne tartalmazzon szintetikus színezékeket, ehelyett olyan készítményt érdemes választani, aminek természetes színét a gyártás során felhasznált összetevők adják. 
  • Parabének: Ezek a kozmetikumokban leggyakrabban használt tartósítószerek. A parabéntartalmú termékek hosszútávú használata azonban hatással lehet a baba hormonháztartására. Egyes esetekben bőrreakciókat is okozhat.

A magyar piacon elvétve találkozunk organikus tanúsítvánnyal rendelkező termékekkel 

Az A-Lab Pharma szakértője szerint az organikus tanúsítvánnyal rendelkező készítmények alapanyag beszerzése és gyártása során nagyon komoly kritériumrendszerre kell figyelni a gyártóknak. Az ’organic certified’ minősítés megszerzéséhez kell a legtöbb szempontnak megfelelni, az csak a minimális elvárás, hogy a termékek nem tartalmazhatják az említett összetevőket. 

A 2023 őszén hazánkban megjelenő Ecowell termékek a nagyon kevés valóban organikus termék egyikeként már megfelelnek a legszigorúbb COSMOS előírásoknak is, így végre van lehetőség itthon is arra, hogy a lehető legbiztonságosabb termékekkel kényeztessük babánkat (és magunkat is). Ráadásul, az organikus tanúsítvánnyal rendelkező termékek nem csak az újszülöttek számára, hanem a bolygó szempontjából is kedvezőbb lehetőséget jelentenek.

Tablazat

Irodalom:

  1. Akihiko, S., Yuta, A., Isamu, S., Harunobu, H., Takatsugu, S., & Masaaki, M. (2015). Skin thickness in young infants and adolescents: Applications for intradermal vaccination. Vaccine, 33(29), 3384-3391. https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2015.04.081
  2. Boscarini, J. (2022). Reasons to Use Organic Baby Care Products. Healthy Fit Fab Moms. Retrieved 2023.08.30 from https://healthyfitfabmoms.com/blog/babies-kids/articles/reasons-to-use-organic-baby-care-products/
  3. Grum, T. (2022). Natural and organic cosmetics: An overview of certification options. CosmeticsDesign Europe. Retrieved 2023.08.30 from https://www.cosmeticsdesign-europe.com/Article/2022/04/07/Natural-and-organic-cosmetic-certifications-and-standards-for-EU-beauty-industry
  4. Kumar, K. (2022). The Benefits of Organic Baby Products: How They’re Better for Your Baby and the Environment. Nature’s baby. Retrieved 2023.08.30 from https://naturesbaby.com/blogs/trusty-tips/the-benefits-of-organic-baby-products-how-theyre-better-for-your-baby-and-the-environment
  5. Nowak, K., Ratajczak-Wrona, W., Górska, M., & Jablonska, E. (2018). Parabens and their effects on the endocrine system. Molecular and Cellular Endocrinology, 474, 238-251. https://doi.org/10.1016/j.mce.2018.03.014
  6. Why Choose Organic Baby Products: A Guide For New Parents. Juicy Chemistry (2022) https://juicychemistry.com/blogs/skincare-blog/why-choose-organic-baby-products-a-guide-for-new-parents
Kosár