Terhességi tesztek az ókortól napjainkig – avagy a legfontosabb 2 csík története

Egykoron a levizelt gabonák növekedéséből következtettek arra, vajon állapotos-e egy nő, ma már a fogantatás után alig egy héttel nagy biztonsággal kimutatható a terhesség.

 

Már az ókori egyiptomiak is

Már az ókori Egyiptomban is fontosnak tartották, hogy jó előre tudják, vajon állapotos-e egy nő. Tapasztalatokon nyugvó tudományuk szerint, ha a hölgyek gabonaszemekre vizeltek, akkor a vizelettől azok csírázásnak indultak. Ennek a modern korban igazolták is a valóságalapját, mert bebizonyosodott: a megnövekedett ösztrogénszint és a nemi hormon megjelenése a vizeletben valóban képes lehet előidézni a magvak kicsírázását. Ugyan az egyiptomiak úgy vélték, hogy ha a leendő anya vizeletének hatására a búza indul növekedésnek, akkor lány fog születni, míg, ha az árpaszem, akkor kisfiú, ennek azonban nincs valóságalapja.

 

Jöttek a békatesztek

A húszas évek végén két német kutató női vizeletet fecskendezett patkányokba, egerekbe, nyulakba, és felboncolásukat követően petefészküket megvizsgálva próbált következtetni a nő terhességére – felemás eredménnyel. Arra azonban rájöttek, hogy az úgynevezett humán koriongonadotrópnak, azaz a HCG-hormonnak köze lehet a terhességhez, és annak kimutatásához. A harmincas években egy brit biológus jött rá arra, hogy a dél-afrikai karmosbékák érzékenyen reagálnak a hormonokra. Egy állatgenetikus társával később azt is kikísérletezték, miként lehet a békákat terhességi teszthez felhasználni: kitapasztalták, hogy ha egy állapotos nő vizeletét egy nőstény béka hátába injekciózzák, akkor az egy napon belül petét rak. A módszer bevált, kiváló eredményeket hozott, és egészen a hatvanas évekig használták.

De aztán megjelentek az első otthoni terhességi tesztek. Az első Margaret M. Crane nevéhez fűződik, még 1967-ből, aki szabadalmaztatta is eljárását. Igaz, akkoriban még két órát kellett várni az eredményre. A gyorstesztek bevezetésére és elterjedésére pedig, a nagy ellenállás miatt, még legalább egy évtizedet.

 

Care Terhessegi 750x430 V3 300x172

Fontos döntések hírhozója

Az elmúlt évtizedekben világszerte, így Magyarországon is megjelentek és népszerűvé váltak e tesztek, melyek segítségével negyedórán belül, szinte teljes bizonyossággal kimutathatók otthonunkban, hogy egy nő várandós-e vagy sem. Nagy előnyük, hogy már a kezdeti terhességi tünetek jelentkezése előtt képesek bizonyítani a terhesség állapotát. Használatuk egyszerű, hiszen a vizeletsugárból vagy összegyűjtött vizeletmintából lehet a tesztet elkészíteni, nagy pontossággal. Nincs szükség semmiféle laborvizsgálatra, otthonunkban lehet megtudni az eredményt.

Egy ilyen teszt valójában fontos döntések hírhozója, bármilyen eredménnyel is járjon. Egyaránt jelenthet örömöt is, bánatot is a két csíkkal járó pozitív, vagy az egy csíkkal járó negatív eredmény. Nagy segítséget jelenthetnek családtervezéskor, de nem tervezett terhesség esetén is időben adnak jelzést, hogy a pozitív tesztet követő napokban, hetekben felelősen lehessen határozni a jövő teendőiről, vállalásairól.

 

MEGVESZEM A WEBSHOPBAN

 

Érzékenyek, megbízhatók

A terhességi gyorstesztek alapja annak a HCG-hormon kimutatása, amelyet a kutatók már csaknem egy évszázada joggal hoztak összefüggésbe a termékenységgel.

A megtermékenyített petesejt néhány napos vándorlás után a petevezetékből a méhbe jut el, itt ágyazódik be a méh nyálkahártyájába. Ez a hormon a petesejt beágyazódásának időpontjától kezd el termelődni a női szervezetben, a kialakuló szövettani struktúrák sejtjeiben, később pedig a méhlepényben. A beágyazódás általában az ovulációt követő 6–10. napon történik meg. A HCG hormonszintje a megtermékenyülés után 10–12 hétig folyamatosan és erőteljesen növekszik, így a terhesség megállapítására ennek kimutatása teszt segítségével egyszerű, és megbízható módszer.

Minél érzékenyebb egy teszt, annál hamarabb mutatja ki a bekövetkezett terhességet. Korábban az első kimaradó menstruáció utáni időszakra, majd a várható menses idejére javasolták az első tesztek elvégzését, a tesztek minőségénének javulásával pedig már a menstruáció előtti napokra.

A korábbi 50 NE/l kimutatási határ az évek múlásával a 10–25 NE/l szintre csökkent. A tesztek többsége manapság is ebben a sávban képes jelezni a HCG-hormont. 2022-ben azonban már megjelent az osztrák gyártmányú, prémium minőségű viola® Extra Korai Terhességi teszt, amely már 5 NE/l értéktől is megbízható eredményt ad.

 

Már a kis hormonszint-emelkedést is jelzi

Egészséges, nem várandós nők szervezetében átlagosan 3 NE/l a HCG-hormon szintje, a viola® Extra Korai Terhességi Tesztje tehát már igen kis emelkedés esetén kimutatja a hormonszintet, mielőtt még a petesejt beágyazódott volna. Ezzel pedig már a fogantatás nyolcadik(!) napjától a következő menstruációs ciklus bekövetkezése előtt is nagy biztonsággal képes a terhességet kimutatni!

Mondani sem kell, hogy a kiemelkedő érzékenységű teszt, és a terhesség minél koraibb felismerése a nőknek, családtagjainak roppant fontos lehet. Mivel a pároknak idejekorán tudomására jut az örömhír, több idő jut a kismama egészségének megóvására, megváltozó életmódjának kialakítására. Egy veszélyes munkahelyen dolgozó nő számára különösen fontos, hogy terhességéről minél hamarabb tudomást szerezzen, így már óvhatja magzatát abban a korai időszakban, amikor a legnagyobb veszélyeknek lehet kitéve. A baba fogadásának gondos előkészületeire is több idő marad. Ha pedig nem kívánt a terhesség, szintén kellő idő jut a további lehetőségekről elgondolkodni.

 

Tesztekkel a tudatos családtervezésért

A gyártó a nagy tapasztalattal rendelkező osztrák CARE Diagnostica GmbH, mely négy évtizede foglalkozik professzionális és otthoni használatra szánt diagnosztikai gyorstesztek kutatásával, fejlesztésével, készítésével. Nevéhez fűződnek a hölgyek számára készített hasznos tesztek (chlamydia, húgyúi fertőzés, vaginális PH), így a viola® Ovulációs Teszt is, mely az Extra Korai Terhességi Teszttel párosítva ideális eszköz lehet a babát tervező pároknak.

 

MEGVESZEM A WEBSHOPBAN

Szeretné személyesen is megvásárolni? A viola Hüvelyi pH és viola Extra Korai Terhességi teszteket már megvásárolhatja a dm drogériákban is!