Glutén Alarm gyorsteszt

5 850 Ft

 • Állandó emésztési problémák esetén, a gluténérzékenységgel (cöliákia) összefüggő szöveti transzglutamináz ellenes IgA antitestek kimutatására.
 • Otthon, bárki által elvégezhető gyorsteszt
 • Gyors, egyszerű, használat, eredmény egy csepp vérből.
 • Eredmény 15 perc alatt.
 • A tesztet gluténérzékenységre utaló tünetek észlelésekor célszerű elvégezni, normál étrend mellett kell elvégezni (nem, amikor már gluténmentes diétát folytat!).

A csomag 1 tesztet tartalmaz tartozékaival együtt.

2 készleten

EAN: 5999563220109 Cikkszám: VS-005 Kategória:

Leírás

Mit kell tudni a gluténérzékenységről?

A lisztérzékenység egy egész életen át tartó, vékonybelet érintő autoimmun betegség, amely az erre genetikailag hajlamos egyének esetében fordulhat elő. A betegséget a glutén (a búzában, árpában, rozsban található fehérje komplex) tartalmú ételek emésztésével szembeni intolerancia okozza. Becslések szerint világszerte az emberek 1 %-át érinti.

Tipikus tünetei:

 • krónikus hasmenés
 • hasi fájdalom, puffadás
 • testsúly csökkenés
 • vérszegénység
 • csontritkulás
 • állandó fáradtság
 • valamint gyermekek esetében növekedési rendellenességek

A betegség diagnosztizálása után a jelenleg ismert egyetlen hatásos kezelés az egész életen át tartó szigorú gluténmentes diéta.

Hogyan lehet a gluténérzékenységet kiszűrni?

A cöliákia kiszűrésének első lépése egy hatékony gyorsteszt elvégzése vérminta segítségével. A tesztek működése a szöveti transzglutamináz (tTG) ellenes IgA típusú antitestek mérésén alapul. A GLUTEN’ ALARM® egy specifikus immunológiai gyorsteszt a tTg ellenes IgA antitestek kimutatására, melynek használatához elegendő egy csepp ujjbegyből nyert vérminta.

Mikor lehet ezt a tesztet elvégezni?

A tesztet gluténérzékenységre utaló tünetek észlelésekor célszerű elvégezni, illetve abban az esetben, ha a családban már korábban is előfordult hasonló probléma. Ez a betegség az arra veleszületett genetikai hajlammal rendelkező egyénekben jelentkezik. A helyes eredmény érdekében a tesztet normál étrend mellett kell elvégezni (nem, amikor már gluténmentes diétát folytat!).

Mit tartalmaz a Glutén Alarm gyorsteszt?

– 1 db lezárt alumínium tasak, benne:

 • 1 db tesztkazetta
 • 1 db műanyag pipetta
 • 1 db páraelszívó párna

– 1 db steril ujjbegyszúró lándzsa a vérvételhez
– 1 db 1 ml puffer oldatot tartalmazó cseppentő fiola
– 1 db alkoholos törlőkendő
– 1 db használati utasítás

A teszt sikeres elvégzéséhez szükséges a megfelelő környezet. Helyezze a doboz tartalmát egy tiszta, száraz és vízszintes felületre, például asztalra, majd kövesse az alábbi utasításokat:

 1. Mosson kezet szappannal, és öblítse le tiszta vízzel! Használjon tiszta törülközőt!
 2. Tépje fel a védőcsomagolást (a bemetszésnél) és vegye ki a tesztet és a pipettát, majd dobja ki mind az alumínium-, mind a páraelszívó tasakokat!
 3. Készítse elő a lándzsát: tekerje le és dobja ki a lándzsa szürke kupakját, vigyázva, hogy ne nyomja meg az aktiváló gombot!
 4. Tisztítsa le valamelyik ujjhegyed egy alkoholos vattával. Masszírozza az ujjbegyét lefelé, hogy megteljen vérrel.
 5. Erősen szorítsa a lándzsát, a képen látható módon, a letisztított ujjbegyhez. Nyomja meg a kioldó gombot.
 6. A lándzsa hegye a szúrást követően automatikusan és biztonságosan visszaugrik a helyére. Ne használja fel többször a lándzsát!
 7. Masszírozza a megszúrt ujjbegyed a vér kibuggyanásáig.
 8. Tartsa a pipettát a vércsepphez, nyomja össze a végét, majd lassan felengedve szívja fel a vért a pipetta belsejében jelzett vonalig. Ne nyomja közben újra össze a pipetta végét! Ha nem éri el a vér a jelzést, masszírozza újra az ujjbegyét, hogy még egy kis mintát nyerjen. Amennyire lehetséges, törekedjen a légbuborék elkerüléséhez.
 9. Cseppentse a vérmintát a pipetta összenyomásával a tesztkazetta kerek mintagyűjtő ablakába az ábra szerint.
 10. Várjon, amíg a vér felszívódik a mintaablakból. (30-40 másodperc). Ezután tekerje le a pufferoldatot tartalmazó fiola kék kupakját (a fehér kupakot érintetlenül hagyva) és lassan, a fiolát függőlegesen tartva cseppentsrn pontosan 4 cseppet a pufferoldatból a mintaablakba 2-3 másodperces időközzel. Hagyja a tesztkazettát vízszintesen, és ne mozgassa azt.
 11. 15 perc elteltével olvassa le az eredményt.
 12. Ne értékelje a tesztet 20 perc eltelte után!

Az eredmény kiértékelése

A megjelenő csíkok színintenzitása nem befolyásolja az eredményt!

 1. Negatív eredmény

Csak egy színes csík jelenik meg a kontrollfelületen a C (kontroll) jelzés alatt. Ez az eredmény azt jelzi, hogy a vérmintából nem mutathatóak ki a tTg ellenes IgA antitestek.

 1. Pozitív eredmény

Két színes csík jelenik meg a kontrollfelületen a T (teszt) és a C (kontroll) jelzés alatt. A T jelzés alatt megjelenő vonal határozottabb és erősebb színű lehet a C jelzésű vonalnál. Ez az eredmény azt jelenti, hogy a vérminta tartalmaz tTg ellenes IgA antitesteket.

Pozitív eredmény esetén keresse fel orvosát!

 1. Érvénytelen eredmény

Érvénytelen eredménynek számít, ha egyetlen elszíneződött csík sem jelenik meg a kontrollfelületen sem a T, sem a C jelzés alatt. Ebben az esetben értékelhetetlen a teszt, javasolt egy új GLUTEN’ ALARM® gyorsteszttel megismételni a vizsgálatot.

Kérdések és válaszok

– Hogyan működik a GLUTEN’ ALARM® teszt?

Lisztérzékenység esetén a szervezetben tTg ellenes specifikus IgA típusú antitestek termelődnek. A GLUTEN’ ALARM® gyorsteszt érzékeli jelenlétüket, ily módon bizonyítva a gluténérzékenységet. A GLUTEN’ ALARM® teszt érzékenysége 10 U/ml.

– Mikor lehet ezt a tesztet elvégezni?

A tesztet gluténérzékenységre utaló tünetek észlelésekor célszerű elvégezni, illetve abban az esetben, ha a családban már korábban is előfordult hasonló probléma. Ez a betegség az arra veleszületett genetikai hajlammal rendelkező egyénekben jelentkezik. A helyes eredmény érdekében a tesztet normál étrend mellett kell elvégezni (nem amikor már gluténmentes diétát folytat!).

– Lehet-e téves az eredmény?

A kimutatott eredmények megbízhatóak, amennyiben a használati utasítás valamennyi pontját pontosan betartották. Mindemellett lehet téves az eredmény, ha a tesztkazettát használat előtt nedvesség érte, illetve, ha a vérminta mennyisége kevés volt. A csomagolásban található műanyag pipettán lévő jelzés segítségével ellenőrizheted az összegyűjtött vérminta mennyiségét.

– Hogyan értékelendő a teszt eredménye, ha a kontrollcsíkok színe, illetve színerőssége eltérő?

A szín és a színerősség nem befolyásolja a teszt kiértékelését. A csíkoknak csupán tisztán láthatóaknak és homogénnek kell lenniük.
Amennyiben mindkét csík – akár csak halványan is – látható, a tesztet pozitívnak kell értékelni.

– Mit jelez a csík a C jelzés alatt?

A C (Control) jelzés alatt megjelenő csík csak a tesztkazetta helyes működését mutatja.

– Ha 20 perc elteltével olvasom le a tesztet, még értékelhető az eredmény?

Nem. Az eredmény a puffer oldat hozzáadásától számított 15 percet követően olvasandó le. Ne értékeld az eredményt 20 perc eltelte után!

– Mi a teendőm, ha a teszt pozitív?

Amennyiben az eredmény pozitív, az azt jelenti, hogy vérben jelen vannak a tTg ellenes IgA típusú antitestek. Ebben az esetben konzultálj orvosoddal, tájékoztatva az eredményről, aki további vizsgálatok elvégzését javasolhatja.

– Mi a teendőm, ha az eredmény negatív?

Amennyiben az eredmény negatív, az azt jelenti, hogy a vérmintában nem mutathatóak ki a tTg ellenes IgA típusú antitestek. Néhány szélsőséges esetben az IgA hiány is adhat hamis negatív eredményt, ezért ha a tünetek továbbra is fennállnak, javasolt, hogy keresd fel kezelőorvosod.

– Mennyire megbízható a GLUTEN’ ALARM® teszt?

A felmérések alapján a GLUTEN’ ALARM® teszt pontossága több mint 97%-os, amely megfelel a klinikai vizsgálatok pontosságának. Ugyan a teszt megbízható, előfordulhat hamis negatív, illetve hamis pozitív eredmény.

 

További információk

Tömeg 0,5 kg