RapiChek HomeCare- Atlas Májfunkció kombinált gyorsteszt (2 teszt/doboz)

4 165 Ft

  • RapiChek HomeCare Atlas Májfunkció teszt
  • Vizeletteszt a májfunkciók ellenőrzésére a bilirubin és az urobilinogén kimutatásával
  • Máj- és epehólyag problémák vizsgálatára szolgál
  • Eredmény 1 perc alatt
  • Önellenőrzésre – CE 0459
  • Mennyiség: 2 teszt/doboz

197 készleten

EAN: 4260658550012 Cikkszám: RAP-110 Kategóriák: , ,

Leírás

A RapiChek HomeCare – Atlas  Májfunkció Teszt a bilirubin és az urobilinogén vizeletmintákból történő ellenőrzésére szolgálnak a máj- és epehólyagproblémák diagnózisának segítésére. A teszt a csomagolásra nyomtatott színskálával való vizuális összehasonlítással ad eredményt.

LEÍRÁS
A máj a test legnagyobb mirigyes szerve. Súlya körülbelül 1,36 kg. Vörösesbarna színű, és négy egyenlőtlen méretű és alakú lebenyre oszlik. A máj a hasüreg jobb oldalán, a rekeszizom (a mellkasi és a hasüreget elválasztó izmos válaszfal) alatt helyezkedik el.

A máj rendellenes működése a következő tünetek egyikét vagy közülük többet okozhatja :

1. Tünet : A bőr és a szemfehérje sárgulása. A sárgaságnak nevezett állapot.

2.Tünet: Fájdalom a jobb felső hasüregben, amelyet a következő tünetek kísérnek:

– Hasi duzzanat.

– Gyengeség és izomtömeg-vesztés.

– Világos színű széklet és/vagy sötét színű vizelet.

A fentiek a májprobléma első jelei. Ezek közül a sárgaságot tekintik a legjelentősebbnek.
A sárgaságot az okozza, amikor a bilirubin nevű vegyület felesleges mennyisége feloldódik a bőr alatti zsírrétegben. A bilirubin egy vegyület amely a vörösvértestek lebomlása miatt keletkezik. A vérerek a májba, majd a májat a béllel összekötő kis csatornán keresztül a belekbe szállítják. Ezt a csatornát epevezetéknek nevezzük. Az epehólyagban is tárolódhat a bilirubin, amely egy nagyon kicsi, zsákszerű szerv, amely az epevezetékből nyúlik ki.

A bélben a bilirubin a bélbaktériumok hatására egy Urobilinogén nevű vegyületté alakulhat át. Ennek a vegyületnek egy kis százaléka vissza tud szívódni a véráramba.

Az Urobilinogén és/vagy bilirubin megnövekedett szintje a vérben a vizeletben való megjelenéséhez vezet.

Olyan állapotok, amelyek növelhetik az Urobilinogén és/vagy a bilirubin koncentrációjá a vérben a következők:

Állapot 1 : A vörösvértestek túlzott lebomlása. Ez A sárgaság gyakori az újszülötteknél.

Állapot 2 : Az epeutak elzáródása, amely epekővel, daganattal vagy májgyulladással jár, ami korlátozza a bilirubin mozgását a bélbe a szervezetből való távozás útján.

Állapot 3 : Májbetegségek, beleértve a hepatitis fertőzést, a májrákot és a májzsugort (krónikus betegség, amely a máj hegesedését okozza és zavarja a máj normál működését. Fő oka a krónikus alkoholizmus.

A vizeletben a bilirubin és/vagy az Urobilinogén jelenlétének vizsgálatával, amely így tükrözi a vérben lévő koncentrációjukat, nyomon követheti a máj egészségi állapotát.

VIZSGÁLATI ELV ÉS VÁRHATÓ ÉRTÉKEK
Bilirubin: Ez a vizsgálat a bilirubin és a diazotált diklór-anilin erősen savas közegben történő azo-kapcsolási reakcióján alapul. A változó bilirubinszint a vizeletben lévő koncentrációjával arányos rózsaszínesbarna színt eredményez. Normál vizeletben még a legérzékenyebb módszerekkel sem mutatható ki bilirubin. A bilirubin nyomokban történő jelenléte is további vizsgálatot igényel. Az atipikus eredmények (a színtáblázaton látható negatív vagy pozitív színblokktól eltérő színek) azt jelezhetik, hogy a vizeletmintában bilirubinból származó epepigmentek vannak jelen, és esetleg elfedik a bilirubinreakciót.

Urobilinogén: Ez a teszt a p-dietilaminobenzaldehid és az urobobilinogénsav közötti módosított Ehrlich-reakción alapul, amely erősen savas közegben rózsaszín színt eredményez. Az urobilinogén a hem-szintézis során keletkező egyik fő vegyület, és a vizeletben normális anyag. A normális vizelet várható tartománya e vizsgálat során 0,2-1,0 mg/dl (3,5-17 mol/l). A 2,0 mg/dl (35 mol/l) eredmény klinikai jelentőségű lehet, és a beteg mintáját tovább kell vizsgálni.

 

A MINTÁK GYŰJTÉSE ÉS ELŐKÉSZÍTÉSE:

Friss vizeletmintát gyűjtsön tiszta és száraz, eldobható edénybe. Győződjön meg arról, hogy a tartályon nincs mosószer maradvány. A vizeletet a gyűjtés után a lehető leghamarabb vizsgálja meg.

ELJÁRÁS:

A megbízható vizsgálati eredmények elérése érdekében ezt az eljárást PONTOSAN KÖVESSE!

1. Készítse elő a vizeletmintát.
2. Vegye ki a csíkot a tasakból. Ismerkedjen meg a bilirubin és az urobilinogének reakcióterületének he lyzetével. A bézs színű reakcióterület a bilirubiné, a sárga színű pedig az urobilinogéneké. Ismerkedjen meg a csomagoláson található színtáblázattal is.
3. Mártsa a tesztcsíkot a vizeletbe, amíg a reakcióterületeket teljesen el nem fedi, legfeljebb 1 másodpercig.
4. Vegye ki a mérőpálcát a vizeletből, és a tesztcsíkot a pohár peremére koppintva távolítsa el a felesleges vizeletet, majd helyezze vízszintesen a reakcióterületekkel felfelé.
5. Hagyja a csíkot 30-60 másodpercig, hogy a reakció lejátszódjon.
6. Olvassa le az eredményeket a csíkon lévő reakció színének és a táblázat színének összehasonlításával. Összehasonlítás közben tartsa a csíkot vízszintes helyzetben, hogy elkerülje a színek esetleges keveredését a csík két reakcióterülete között.
7. Határozza meg a színtáblán a legjobb színmegfelelést és a megfelelő koncentrációtartományt. A csak a reakcióterület szélein megjelenő színváltozás azt jelzi, hogy a reakció nem megfelelően zajlott le, ezért javasoljuk a teszt újbóli elvégzését egy másik csíkkal. A 60 másodperc után leolvasott eredmények nem érvényesek.

HOGYAN LEHET MEGHATÁROZNI A POZITÍV VAGY NEGATÍV ÉRTÉKEKET:

A negatív eredményt jelző színtől eltérő szín pozitívnak minősül. A kapott eredmény tisztázásához tekintse meg az alábbi eredménytáblázatot:

A VIZSGÁLAT KORLÁTAI:

A vizelet rendellenes színét okozó anyagok, mint például egyes gyógyszerek, befolyásolhatják a csík színének alakulását. A reakcióterületen a színfejlődés elfedheti a színt, vagy olyan színreakció alakulhat ki a területen, amely vizuálisan hamis pozitívként értelmezhető. Ezért javasolt, hogy kétség esetén a vizsgálatot a gyógyszer abbahagyása után (az orvossal való konzultációt
követően) meg kell ismételni.
• Bilirubin
Mivel a mintákban lévő bilirubin érzékeny a fényre, a vizeletminták hosszú ideig tartó fénynek való kitettsége hamis negatív eredményt eredményezhet. A 25-50mg/dl aszkorbinsav-koncentráció szintén hamis negatív eredményt okozhat. A bilirubin már nyomokban is elég rendellenes ahhoz, hogy további vizsgálatot igényeljen. Hamis pozitív eredményt kaphatunk, ha a vizsgált vizeletben diagnosztikai vagy terápiás festékanyag van jelen.

•Urobilinogén
A csík nem tudja kimutatni az urobilinogén teljes hiányát a vizsgált mintában. A normál vizeletminták általában világosbarna vagy enyhén rózsaszínű színt adnak. Magasabb formalin-koncentráció hamis negatív eredményt adhat.

 

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
K: Ha a tesztcsíkon a reakcióterületek színei eltérnek attól,  mint amilyennek lennie kellene, mit kell tennem?
V: Ilyen esetekben nem ajánlott ezt a szalagot használni, mivel nem ad pontos eredményt. Új csíkot kell használnia. Ha ugyanez a probléma jelentkezik, forduljon a helyi forgalmazóhoz.

K: Ha az eredményeket több mint egy perc elteltével olvassa le, akkor is megbízhatóak az eredmények?
V: A legjobb eredményeket 60 másodpercnél (1 perc) kapja, ha ezt az időt túllépi, az eredmények nem maradnak ugyanazok, és téves mérési eredményekhez vezethetnek.

K: A nap melyik szakában kell elvégezni a vizsgálatot?
V: Ez a vizsgálat a nap bármely szakában elvégezhető. A teszt elvégzése előtt egy órával próbálja meg minimalizálni a folyadékbevitelt.

K: Miért kell friss mintát használni ehhez a vizsgálathoz?
V: A bilirubin és az urobilinogén érzékenyek a fényre, és bomlanak, ha hosszú ideig maradnak. Ennek megfelelően az eredmények nem feltétlenül tükrözik e két vegyület tényleges koncentrációját a vizeletmintában, mivel részben bomlanak.

K: Van-e bármilyen jelzés a vizelet színére vonatkozóan?
V: A bilirubin jelenléte a vizeletben a vizelet színét meglehetősen sötétté teszi. Ebben az esetben a szín szinte barnás narancssárga. Más vegyületek és egyes ételek is okozhatnak vizeletelszíneződést. A vizelet színe tehát nem használható a bilirubin vizsgálatának kizárólagos kritériumaként.

K: Mi a hepatitis?
V: A hepatitis a máj gyulladása, amelyet különböző organizmusok, köztük baktériumok és vírusok (Hepatitis A, B, C…stb.) vagy paraziták okozhatnak. Kémiai mérgek, például az alkohol, a kábítószerek és a mérgező gombák szintén károsíthatják a májat, és gyulladást okozhatnak.

K: Mi az „epeúti elzáródás”?
V: Az epeúti elzáródás bármely olyan csatorna elzáródását jelenti, amely az epét (bilirubint és más sókat) szállítja
a májból az epehólyagba vagy az epehólyagból a vékonybélbe. Ezt okozhatja epekő, májdaganat vagy májgyulladás. A sárgaság és
a jobb felső hasi fájdalom, amelyet hátfájás kísér, a legjellemzőbb tünetei az állapotnak.

További információk

Tömeg 0,01 kg