Streptococcus A gyorsteszt

4 490 Ft

 • Önellenőrzésre szolgáló gyorsteszt az A csoportú béta hemolizáló Streptococcus baktérium kimutatására torokfertőzés esetén.
 • A gyorsteszt segítségével megállapítható, hogy a torokfertőzést A-strep baktérium vagy más kórokozó okozza. Így az antibiotikum kezelés időben elkezdhető ill. elkerülhető.
 • Otthon, bárki által elvégezhető gyorsteszt.
 • Gyors, egyszerű, használat, torokváladékból vett mintából.
 • Eredmény 10 perc alatt.

3 készleten

Cikkszám: VS-013 Kategória:

Leírás

A legtöbb torokfertőzést vírus okozza, ilyenkor az antibiotikum használata nem szükséges. Bakteriális torokgyulladás esetén azonban a gyógyszeres kezelés indokolt lehet. Torokgyulladás esetén győződjön meg a kórokozó fajtájáról, hogy megtudja, szükséges-e az antibiotikum!

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Az A csoportú béta hemolizáló Streptococcus (más néven: Streptococcus pyogenes) az akut torokgyulladás leggyakoribb bakteriális oka, amely olyan bőrfertőzésekért is felelős, mint például az ótvar (impetigo) és az orbánc (erysipelas). A legtöbb torokgyulladást vírusfertőzés okozza, amely magától, antibiotikum kezelés nélkül is rendeződik, ezért az ilyen kezelés felesleges lenne. Bár az A-strep torokfertőzések esetenként néhány napon belül terápia nélkül gyógyulnak, az orvosok a másodlagos, néha súlyos szövődmények (pl. reumás láz vagy akut glomerulonephritis) megelőzése érdekében antibiotikumot írnak fel.

A Streptococcus A gyorsteszt egy speciális immunológiai teszt, amely a torokfertőzést okozó A csoportú béta hemolizáló Streptococcus baktérium kimutatására alkalmas. Segítségével rövid időn belül megállapítható, hogy a torokfertőzést A-strep baktérium vagy más korokozó (általában vírus) okozza, amely nem igényel antibiotikum kezelést.

ISMERTETŐ

A doboz a teszt elvégzéséhez szükséges eszközöket tartalmazza. Ne egyen, ne igyon vagy ne dohányozzon a termék használata közben. A használat után mosson alaposan kezet.

MIT TARTALMAZ A DOBOZ?

A védőtasakot csak akkor nyissa fel, ha mindent előkészített a teszt elvégzéséhez! A páraelszívó párnát ártalmatlanítani kell.
– 1 db steril mintavételi pálca
– 1 db steril nyelvleszorító fa spatula
– 1 db 1-es extrakciós oldatot tartalmazó üveg (kék kupak): 1 ml (Lenyelve ártalmas)
– 1 db 2-es extrakciós oldatot tartalmazó üveg (zöld kupak): 1 ml
– 1 db üres műanyag kémcső
– 1 db kémcsőtartó szivacs
– 1 db használati utasítás

HASZNÁLATI UTASÍTÁS

– A teszt elvégzése mindig megfelelő előkészítéssel kezdődik

 1. Helyezze a doboz tartalmát egy tiszta, száraz, lapos felületre (pl. asztal). Kövesse az alábbi lépéseket:
  2. Alaposan mosson kezet szappannal és meleg vízzel.
  3. Helyezze a műanyag kémcsövet a kémcsőtartó szivacson kialakított nyílások egyikébe

– Mintavétel a mintavételi pálca segítségével

 1. Vegyen mintát a torokból a dobozban található mintavételi pálca és nyelvleszorító spatula segítségével:
  a) Nyissa ki a nyelvleszorítót tartalmazó csomagolást, vegye ki és helyezze magad mellé.
  b) Nyissa ki a mintavételi pálca csomagolását, és vegye ki a műanyag fogantyúnál fogva. Ne érjen kézzel a nedvszívó vattával ellátott végéhez.
  c) Álljon egy tükör elé, hajtsa hátra a fejét, majd nyissa minél nagyobbra a száját.
  d) Tartsa a nyelvleszorító spatulát az egyik kezében, nyomja le a nyelvét, majd a másik kezében tartott mintavételi pálca puha vattás végével dörzsölje végig a torok hátsó részét, a mandulák körül és a kivörösödött, fájdalmas területeket (nyelvcsap, lágy szájpadlás). Természetesen mást is megkérhet, hogy segítsen a mintavételben.

– Az eljárás

A mintavétel után helyezze a mintavételi pálca nedvszívó vattával ellátott végét a kémcsőtartó szivacsba helyezett műanyag kémcsőbe
6. Előbb nyissa ki a kék kupakkal ellátott fiolát (csak a kék színű részét csavarja ki a kupaknak, a fehér színű részét hagyja szorosan lezárva), amely az 1 es extrakciós oldatot tartalmazza, adagoljon 6 cseppet a csőbe, majd zárja le a fiolát
7. Ezt követően nyissa ki a zöld kupakkal ellátott fiolát (csak a zöld színű részét csavarja ki a kupaknak, a fehér színű részét hagyja szorosan lezárva), amely a 2 es extrakciós oldatot tartalmazza, adagoljon 6 cseppet a csőbe, majd zárja le a fiolát
8. A mintavételi pálcát a műanyag fogantyúnál fogva tartsa, majd a cső falához nyomva többször (kb. tízszer) forgassa meg, hogy összekeverje az oldatot. Hagyja a puha vattás végét a csőben legalább 2, de legfeljebb 5 percig
9. Az öt perc letelte után vegye ki a kémcsövet a szivacs tartóból (a mintavételi pálcát és az oldatot a csőben kell hagyni), és a műanyag kémcső összenyomásával szorítsa ki az oldatot a mintavételi pálca vattával ellátott végéből (miközben a mintavételi pálcát lassan kihúzza a kémcsőből). Dobja a mintavételi pálcát a megfelelő hulladéktartályba, majd tegye a kivonatokat tartalmazó kémcsövet a szivacs egyik nyílásába.
10. Nyissa ki az alumínium védőtasakot, a csíkot a kék végénél fogja meg, majd helyezze a kivonatokat tartalmazó kémcsőbe. Hagyja a csőben 5 -10 percig, amíg a reakciók lezajlanak
11. 5 -10 perc elteltével olvassa le az eredményt. Ne értékelje a tesztet 10 perc eltelte után.

AZ EREDMÉNY KIÉRTÉKELÉSE

 1. Pozitív eredmény:

Két (2) piros/vörös csík jelenik meg a tesztcsíkon. A csíkok színerőssége eltérő lehet. Az eredmény pozitív és azt jelenti, hogy a torokminta A-strep baktériumokat tartalmaz. Ebben az esetben keresse fel orvosát!

 1. Negatív eredmény:

Csak egy (1) vörös csík (kontrollcsík) jelenik meg a tesztcsík kék színű vége mellett. Az eredmény negatív, és azt jelenti, hogy a torokminta nem tartalmaz A-strep baktériumokat vagy azok mennyisége még nem elég magas a kimutatáshoz.

 1. Érvénytelen eredmény:

Ha egyetlen elszíneződött csík sem látható a tesztcsík kék színű vége mellett (kontrollcsík), az eredmény érvénytelen. Ebben az esetben a tesztet egy új gyorsteszttel és új torokmintával meg kell ismételni.

További információk

Tömeg 0,05 kg