Tesztek használatával a vastagbélrák ellen

Korai felismerése életet menthet, a már Magyarországon is kapható gyorstesztekkel megelőzhető a nagy baj.

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a világon. A férfiaknál a 3., a nőknél a 2. helyen áll.

Magyarország sajnos az élen

792020-ban több mint 1,9 millió új vastag- és végbélrákos esetet regisztráltak a világon. A World Cancer Research Fund International, a Nemzetközi Rákkutató Alapítvány kimutatása szerint Magyarországon volt a legmagasabb a megbetegedések aránya; az új esetek száma csaknem elérte a 10 ezret. Ezen belül a férfiak között volt gyakoribb (5502), de a nőknél is jelentős volt a szám (4291).  Előfordulási gyakoriságokat és a népességarányokat tekintve a magyar férfiak ezzel élen állnak a világon, megelőzve Szlovákiát és Norvégiát; míg a nők negyedikek. 2020-ban világszerte 935 ezren lettek áldozatai e betegségnek, arányaiban a legtöbben Szlovákiában haltak meg, Magyarországot megelőzve, ahol 4880-an hunytak el (2730 férfi, 2150 nő).

A statisztikákból is jól látható, hogy a diagnosztizáltak mintegy fele nem éli túl a kórt. Pedig ezt a daganat típust korai felismeréssel és gondos terápiával nagyon jó eséllyel lehet kezelni. A korai felismerés azonban látszólag nem könnyű; a vastagbélrák alattomos betegség, hiszen évek alatt úgy alakul ki a szervezetben, hogy kezdeti stádiumában gyakran nem jelentkeznek  jellemző tünetei a betegnél. A polip és a rosszindulatú daganat kezdetben ugyanis többnyire nem okoz fájdalmat.

 

Tünetek és teendők

Ahogy arról korábban blogunkban már írtunk, a vastagbélrák a nyálkahártyából kiinduló rosszindulatú elváltozás, mely lassan fejlődik ki. (A vastagbél az emésztőrendszer utolsó, körülbelül másfél méter hosszú szakasza, itt alakul ki a széklet, a béltartalom maradék víztartalmának visszaszívását követően.) Kezdetben rendszerint polip jelenti, mely a vastagbél nyálkahártyájából a bél ürege felé kitüremkedő szövetnövedék. Az orvostudomány ma még sajnos nem ismeri a vastagbélrák kialakulásának pontos okát és mechanizmusát. Állhat a háttérben gyulladásos betegség, genetikai hajlam, emellett az életkor növekedésével, különösen 50 éves kor fölött nagyobb az esély a daganat kifejlődésére.

80Tünetei lehetnek nyálkás vagy véres széklet, a székletürítési szokások tartós megváltozása, hasi fájdalom, vérszegénység kialakulása a tumor vérzése miatt, ami alig észlelhetően jár véres széklettel. Ha a tumor létezésére idejekorán fény derül, a modern, célzott terápiás eljárásoknak köszönhetően már jól kezelhető, gyógyítható sugár- és kemoterápiával és műtéti kezeléssel.

Ezért is fontos a daganat létezésének minél korábbi megállapítása, lehetőleg még a tünetmentes időszakban. A betegség vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) vagy vérvételt követő laborvizsgálattal diagnosztizálható, de ennél kényelmesebb az otthon elvégzett székletvérteszt, valamint az enzimes béldaganatszűrő gyorsteszt, sőt a kettő együttes alkalmazása is.

 

Mit mutat ki a tesztek kombinációja?

A patikákban Magyarországon is elérhető, az Európai Unióban öntesztelésre szóló jóváhagyással rendelkező myCARE székletvér (FOB) teszt, a székletben lévő humán hemoglobin (hHb) kimutatására szolgál, immunológiai alapon. A tesztcsík membránját hHb-ellenes antitesttel vonták be, és nagy érzékenységgel – már 0,05 μg/ml hHb-koncentráció felett –pozitív értéket mutathat (ez körülbelül 0,03 mg/g vérmennyiségnek felel meg a székletben).

A teszt működésének részletes leírását megtaláljuk a dobozban, használata figyelmes elolvasást követően nem okozhat gondot. (A teszt akkor pozitív, ha a reakcióhoz szükséges 5 perc után két lila csík jelenik meg az eredményablakban, mind a „C”, mind a „T” betűnél. Ennek jelentése: a székletben vér mutatható ki. A teszt negatív, ha csak egy lila csík jelenik meg a „C” betűnél, vagyis nem mutatható ki vér a székletben.)

Negatív eredmény esetén teljesen nem zárható ki még a tumoros elváltozás, mert a daganatok kb. egynegyede nem vérzik folyamatosan. De pozitív eredmény esetén a székletben megjelenő vér akár más betegség tünete is lehet (aranyér, vérző  peptikus fekély, autoimmun bélbetegségek, stb.)

Ha a teszt, pozitív, mindenképp tájékoztassuk orvosunkat, aki igyekszik majd kideríteni a székletben felfedezett vér megjelenésének okát, így várhatóan javasolja majd a vastagbéltükrözést.

Ha pozitív eredménnyel járt a székletvérteszt, feltétlenül végezzük el az enzimes béldaganatszűrő gyorstesztet, ez a Schebo® M2-PK™ Quick, mely a daganatos sejtek anyagcseréjekor termelődő piruvát kináz (M2-PK) enzimet mutatja ki. E teszt akkor is hasznos, ha a székletvérteszt negatív volt. Ha az enzimes béldaganatszűrő teszt eredménye pozitív, akkor valamilyen tumoros elváltozás van a szervezetünkben, mely egyaránt lehet jó- és rosszindulatú.

Ez utóbbi teszt eredményét azonban nem kapjuk meg azonnal otthonunkban: a tesztet gondosan csomagolva, postán kell feladni és laboratóriumban végzik el a vizsgálatot. A gyorsabb tesztvizsgálat 5 munkanap alatt készül el, az ennél precízebb pedig 4 hét alatt. A tesztcsomag ára tartalmazza a Magyarország határain belül feladott leletküldést, valamint a minta vizsgálatának teljes költségét.