logo

allergia

Allergiás? Ne szenvedjen tovább!

Vannak olyan időszakok, melyek az allergiások számára igazi rémálom – minden előjel nélkül tüsszögő rohamok, és kellemetlen orrviszketés jelentkezik, amit sokszor kisérnek egyéb náthás jellegű tünetek, akár száraz köhögés vagy szemviszketés is. 

Ha ezek a tünetek jelentkeznek, akkor valószínűleg allergiával áll szemben!

Nagy valószínűséggel szénanáthával, vagyis allergiás náthával áll szemben, ha a megfázás egyéb tünetei nélkül tapasztal folyamatos orrfolyást, orrdugulást, vagy tüsszögést. Ha szemviszketést, könnyezést észlel, vagy egyik pillanatról a másikra bevörösödik a szeme, akkor számolni kell az allergiás kötőhártya-gyulladás lehetőségével. Asztmás allergia esetén pedig nehézlégzés, fulladás, száraz köhögés jelentkezik. A jó hír az, hogy ezek a tünetek enyhíthetőek, vagy tünetileg kezelhetőek, viszont ehhez fontos tisztában lenni a jelek forrásával, azaz kiszűrni, hogy milyen allergiával is állunk szemben. Sajnos a tünetek nem minden esetben jelzik egyértelműen, hogy mely típussal is van dolgunk, így mértéktől függően érdemes orvoshoz fordulni, vagy otthoni allergia tesztet végezni.

Mi áll az allergia mögött?

A náthás allergiát az úgynevezett atópiás betegségek közé sorolja az orvostudomány, melyre jellemző a genetikai öröklődés és a halmozott családi előfordulás. Legyakrabban virágporok, állati szőrök és a házi poratka a tünetek fő okozói. Azonban az allergiát okozó körülmények mindig is jelen voltak az emberek életében: a parlagfű, vagy a feketeüröm – fő allergizáló növények – évszázadok óta velünk vannak, sőt a szőrös háziállatok jelenléte sem újkeletű, mégis az utóbbi évtizedekben komoly emelkedés tapasztalható az allergiások számában, illetve az is megfigyelhető, hogy aki egy allergizáló típusra érzékeny, az könnyebben lesz egy másik típusra is allergiás. Tehát, aki például az állati szőre allergiás, az jó eséllyel növényi allergiával szembe kell, hogy nézzen hamarosan.

Ez nem mindig volt így, viszont a megnövekedett káros környezeti hatások miatt a nyálkahártya roncsolódik és nagyobb eséllyel tapadnak meg az allergiát kiváltó pollenek. Továbbá a folyamatos stresszhatás is hozzájárul az allergiás esetek növekedéséhez, ugyanis a stressz következtében legyengül az immunrendszer, mellyel megnövekedhetnek az allergiás reakciók. Klasszikus és valóban hatásos gyógymód, ha elkerüljük az allergia okait, azaz aki ismertem érzékeny a macskaszőrre, az ne vegyen magához cicát, mert sok kellemetlen tünetet fog beszerezni a kisállattal együtt.

Hogyan deríthető ki, hogy allergia vagy egyéb betegségről van szó?

Gyors és hatékony megoldás az otthon használatos gyorstesztek alkalmazása, mely közel 100%-os hatékonysággal mutatja ki, hogy allergiával állunk-e szemben. Tíz perc alatt eredményt kapahatunk. Súlyosabb esetben azonban érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárjuk például az asztma lehetőségét. Tüdőgyógyász bőrteszttel állapítja meg, hogy allergiával van-e dolgunk, illetve légzésfunkciós vizsgálattal zárja ki, vagy erősíti meg az asztma lehetőségét. Szükség esetén pedig radiológiai képalkotó vizsgálatra is sor kerül: CT, mellkas vagy arcüreg röntgen.