logo

laboratory

COVID-19 gyorstesztek: mikor melyik típus javasolt?

Az elmúlt hetekben ismét arról olvashatunk szinte minden fórumon, hogy nő a koronavírus fertőzöttek száma ezért augusztus első napjától már biztosak lehetünk benne, hogy elmaradnak a nagy létszámú rendezvények és fesztiválok is, illetve ismét változtak a külföldről való beutazásra vonatkozó szabályok, és  

Jelenleg az országokat három veszélyességi zónába soroljuk, amelyek főként a nyaralásból hazaérkezőket, vagy utazni készülőket érinti: a zöld zónák korlátozás nélkül biztosítják a belépést, sárga zóna esetében vagy 14 nap karantén vagy két negatív PCR-teszt eredmény felmutatása szükséges, melyek öt napon belül 48 óra különbséggel lettek elvégezve – ebben az esetben már az első negatív teszt után elhagyhatjuk a karantént, de a második teszt elvégzése is kötelező. A piros zónák esetében pedig szintén vagy 14 nap karanténra, vagy két darab negatív PCR-tesztre van szükség, azonban csak akkor hagyható el a karantén, ha mindkét elvégzett teszt eredmény negatív.

Számos helyen lehet már koronavírus gyorsteszteket vásárolni, illetve tesztet végeztetni Magyarországon, azonban nem mindegy, hogy milyen típusú tesztelésen esünk át.  Jelenleg háromféle tesztet vásárolhatunk vagy végeztethetünk el, nézzük melyek ezek és melyiket érdemes igénybe venni, illetve szükséges-e a teszteket kombinálni vagy ismételni.

Milyen tesztek állnak jelenleg rendelkezésünkre a koronavírus kimutatására? 

Szerológiai vizsgálat: ezek a vizsgálatok az immunrendszer fertőzésre adott reakcióját vizsgálják. A teszt elvégzése abban az esetben javasolt, ha tünetek nem jelentkeznek, de az illető kíváncsi arra, hogy érintett volt-e a közelmúltban a vírus által, vagy érintkezett fertőzött személlyel, így fennáll a gyanú a fertőzésre annak ellenére, hogy nincsenek észlelhető tünetek. A szerológiai vizsgálat azonnali ellenőrzésre nem alkalmas, mivel a teszt a betegség utáni 7-10. napjától képes kimutatni a fertőzést.

PCR teszt: ez a teszt akkor alkalmazandó, amikor tünetek jelentkeznek, a vírus jelen van a véráramban, valamint a felső légutak nyálkahártya részén – polimeráz láncreakción alapszik, mely a vírus egy részét, az RNS-t mutatja ki. A teszt ismétlése minden esetben javasolt, ugyan már a tünetek megjelenése előtt is hozhat pozitív eredményt, de nem 100 % pontossággal. Ha a beteg már igazoltan átesett a vírus által okozott megbetegedések, akkor két különböző időben elvégzett PCR teszttel igazolható a gyógyult állapot.

Antigén gyorsteszt: a PCR teszthez hasonlóan a vírus szervezetben való jelenlétét mutatja ki. A mintavétel szintén az orrból vagy a garatból történik, és már 15 percen belül eredményt hozhat, azonban alacsonyabb érzékenységgel dolgozik, mint a PCR tesztek. Az antigén módszerrel vizsgált fehérjék a fertőzés korai szakaszában még nincsenek jelen a szervezetben, így könnyen hozhat a vizsgálat álnegatív eredményt. Ezért negatív eredmény esetén, különösen ha fennáll a betegség gyanúja fontos egy PCR teszt elvégzése is.

Minden esetben javasolt a többszöri, legalább kétszeri vizsgálat elvégzése a tökéletesen megbízható eredmény érdekében. Igazán hiteles eredményt a szerológiai és a PCR teszt kombinációjával kaphatunk, hiszen így kiderül a jelenleg milyen állapotban van a vizsgált személy, illetve rendelkezik-e már megfelelő immunreakcióval a vírusra.