Covid–19: Lejárt a karantén ideje, megnő a tesztelés jelentősége

Gyökeres fordulat az amerikai járványügyi központ ajánlásában!

A koronavírus-járvány elleni egyre hatékonyabb védekezés miatt a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) 2022. augusztusi iránymutatásában https://www.cdc.gov/media/releases/2022/p0811-covid-guidance.html részben felülírta korábbi ajánlásait. Egyes eddig javasolt védekezési módszerek már túlságosan is megnehezítették a társadalmi kapcsolattartást, gazdasági hatásai is súlyosak voltak. A rendelkezésre álló oltások és az egészségre kevésbé veszélyes vírusvariánsok kellő szabadságot jelenthetnek az embereknek. A kiváló minőségű vakcináknak köszönhetően magas szintet ért el az immunitás, a vírus elleni hatékony kezelések és megelőzési eszközök révén jelentősen csökkentettek a súlyos COVID-19 megbetegedések, így nagymértékben mérséklődött a kórházi kezelések száma, a halálozás kockázata.

A frissített iránymutatás szerint, ha valaki COVID-19 vírussal fertőzött személlyel kerül kapcsolatba – rendelkezzen védőoltással vagy sem –, már nem kell karanténba vonulnia. Helyette viseljen 10 napig kiváló minőségű maszkot, és az 5. napon tesztelje magát. Ám nem változott az az iránymutatás, hogy COVID-19 fertőzés esetén az illetőt – oltási státusztól függetlenül – el kell különíteni másoktól. Akkor is, ha még nincsenek vizsgálati eredményei, de beteg, vagy csak gyanítja, hogy COVID-19 fertőzött. Ha tesztje pozitív, a javaslat szerint maradjon otthon legalább 5 napig, és szigetelje el magát másoktól, mert valószínűleg az első 5 nap alatt a legfertőzőképesebb. Mindig viseljen jó minőségű maszkot, amikor otthon és nyilvánosan mások közelében kell tartózkodnia.  Ha 5 nap elteltével 24 órán át gyógyszeres kezelés nélkül lázmentes, és tünetei javulnak (vagy nem voltak tünetei), akkor – negatív tesztet követően – az 5. nap után befejezheti az elkülönülést. Függetlenül attól, hogy azt mikor fejezi be, legalább a 11. napig azért kerülje az olyan emberek közelségét, akik a koronavírustól nagyobb valószínűséggel kaphatnak súlyos betegséget. A 10. napig feltétlenül viseljen jó minőségű maszkot. Közepesen súlyos, súlyos betegség vagy legyengült immunrendszer esetén a 10. napig el kell különülnie másoktól, s az izoláció befejezése előtt mindenképp tesztelje magát.

„Ez az iránymutatás elismeri, hogy a világjárványnak még nincs vége, de segít abban is, hogy eljussunk arra a pontra, amikor a COVID-19 már nem zavarja súlyosan mindennapi életünket” – fogalmaz Greta Massetti, PhD, https://www.cdc.gov/injury/pressroom/fullbios_subjectmatterexperts/bio_GretaMassetti.html

a CDC vezető kutatója, hozzátéve, hogy védőoltással, emlékeztető oltásokkal már sokkal több eszközzel rendelkezünk, mint korábban. „Azt is jobban megértjük, hogyan védhetjük meg az embereket a vírusnak való kitettségtől, például jó minőségű maszkok viselésével, tesztelésekkel és jobb szellőztetéssel.”

Az ajánlás arról is szól, hogy hogy a fizikai távolság csak az egyik összetevője annak, hogyan védjük magunkat. Amikor értékeljük a fizikai távolság fenntartásának szükségességét, figyelembe kell vennünk a szellőzés fontos szerepét is. Az adott környezetben fennálló kockázati tényezőket is értékelni kell, így az amerikai járványügyi központ mostantól csak az egészségügyi intézményekben és magas kockázatú gyülekezeti helyeken javasolja az esetek kivizsgálását, a kontaktok nyomon követését.

A CDC iránymutatása különben alig több mint egy héttel azt követően jelent meg, hogy a JAMA Network Open című szaklapban közzétettek egy tanulmányt, mely szerint a koronavírusos betegek jelentős része, akiknél a gyors antigénteszt 5 nap elteltével is pozitív eredményt mutat, még mindig fertőző lehet.

A napokban az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) is nyilvánosságra hozta ajánlását: eszerint továbbra is szükség van az ismételt vagy sorozatos, hosszabb időn át végzett tesztelésre. A gyors antigéntesztet használóknak azt is javasolják, hogy ismételjék meg tesztjüket a hamis negatív eredmény elkerülése érdekében.