logo

baby

Cukorbetegség: hajlam vagy életmód áll a háttérben?

A cukorbetegség napjainkra népbetegséggé nőtte ki magát, és a legnagyobb anyagcsere rendellenességként tartják számon a világban – a diabétesz középpontjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll. Alapvető oka, hogy nem termel a szervezet elegendő inzulint, így az inzulinhatás lecsökken vagy teljesen hiányzik, emiatt a sejtek képtelenek a megfelelő működéshez szükséges szőlőcukrot a vérből felvenni. A betegség súlyos következményekkel járhat, főként, ha nincs megfelelőképen kezelve. Egyelőre a teljes gyógyuláshoz vezető út nem ismert, azonban több szinten is kezelhető.

A cukorbetegségnek két típusát különböztetjük meg:

  • 1-es típusú diabétesz: legtöbbször már gyermekkorban vagy fiatal felnőttként jelentkeznek a jellegzetes tünetek, gyakran egészen hirtelen. Ilyenkor a hasnyálmirigy béta-sejtjei elpusztulnak, és ez okozza az inzulintermelés hiányát.
  • 2-es típusú diabétesz: leginkább idősebb korban lép fel, általában túlsúly következtében. Eleinte csak az étkezés utáni inzulinhatás csökken, majd fokozatosan csökken az étkezések közötti termelődés is.
  • 3-as típusú diabétesz: ide a cukorbetegség azon típusait sorolják a szakemberek, amelyek igazán sem az 1-es, sem a 2-es típusba nem illenek egyértelműen. Általában más betegségek következményében pusztulnak a hasnyálmirigy szövetek, mely inzulinhiányhoz vezet.

Mi állhat a háttérben?

Az öröklődés ténye már bizonyított, így, akinél a családban már előfordult cukorbetegség, fokozottabb figyelmet kell az egészséges életmódra fordítani. Amennyiben már gyermekkortól ügyelünk az életmódunkra, helyesen táplálkozunk, mozgásban gazdag életet élünk, úgy a 2-es típusú cukorbetegség esélye nagy mértékben csökkenthető. Ezzel szemben az 1-es típusú diabétesz esetében autoimmun folyamatok mennek végbe a szervezetben, azaz a szervezet a saját sejtjei ellen fordul, melyek így elpusztulnak és inzulinhiány alakul ki.

Azonban azzal fontos tisztában lenni, hogy maga a betegség nem öröklődik, csupán a hajlam. Mindkét típusú cukorbetegségnél szerepet játszik az öröklődés, viszont maga a kiváltó ok általában valamilyen környezeti tényező lesz. Ilyenek lehetnek az 1-es típus esetében, például bizonyos vírusfertőzések, a csecsemők korai tehéntejjel való táplálása, esetleg az ivóvíz és az ételek magas nitráttartalma. A 2-es típusú cukorbetegség pedig kellő mozgással, egészséges táplálkozással és a túlsúlyos állapot elkerülésével előzhető meg.

Megfigyelések szerint azok a babák, akik kisebb súllyal jönnek a világra nagyobb eséllyel lesznek diabéteszesek, mint normál súlyú társaik, illetve azok az édesanyák, akik súlyosabb utódot hoznak a világra szintén magasabb arányban válnak cukorbeteggé. Az egyenesági öröklődés pedig nagyobb százalékban érkezik általában az édesapától, mint az anyától: kutatások szerint az anyától 1-2 %, még az apától 4-6 % az öröklődés esélye.