logo

coronavirus-4914026

Együtt kell mostantól élnünk a világjárványokkal?

Amikor a Covid-19 járvány kitörése után 109 nappal az USA legkonokabb embere, Donald Trump is elismerte végre, hogy maszkot kell viselni, és hogy ez a járvány még rosszabb is lesz, mielőtt enyhülni kezd, érdemes elgondolkodni azon, mi vár még ránk.

 

A szakértők egybehangzó véleménye, hogy alkalmazkodnunk kell a hasonló helyzetekhez, és meg kell tanulnunk egy olyan világban élni, amelyiken bármikor végig söpörhet egy addig sosem hallott vírus. Ez jöhet a melegedő és urbanizált világunkban egyre otthonosabban élő ízeltlábúakról, de kaphatjuk a vadon élő állatoktól is, amelyeket egyre többen fogyasztanak, mert a túlnépesedés következtében fogy a rendelkezésünkre álló fehérjeforrás. Mivel a fura kórokat hordozó egzotikus állatok ma már bárhova eljuthatnak akár egy bőröndben is, a következő világjárvány éppúgy kirobbanhat Londonban vagy Sydneyben, mint legutóbb Wuhanban.

 

A mostani járvány bebizonyította, hogy bármikor felbukkanhatnak olyan vírusok, amelyekkel meg kell tanulnunk együtt élni, legalábbis addig, amíg magától vagy egy védőoltás hatására kialakul az immunitásunk. És – bár ezek a kórok szerencsére sokkal kevesebb esetszámmal rendelkeznek, mint a Covid-19 vagy a H1N1 –, azért érdemes ismerni az emberre legveszélyesebb vírusokat is.  A témával behatóbban is foglalkozott nemrég az ArvaLab blogja, érdemes további részleteket olvasni arról, hogy mi vezetett el a jelen helyzetig, és mi vár még ránk.