logo

etel

Ételintolerancia vagy allergia? Nem mindegy!

Ugyanolyan vagy nagyon hasonló tünetekkel jár akár ételallergiáról, akár intoleranciáról van szó. Azonban a tünetek mögött merőben már kórfolyamatok zajlanak, illetve más lefolyású és kimenetelűek, éppen ezért sokak tévesen használják szinonimaként a két elnevezést.

Mi a különbség az ételallergia és az intolerancia között?

Az alapvető és leginkább észrevehető különbség, hogy még az ételintolerancia esetében órák is eltelhetnek a tünetek jelentkezéséig, addig allergia esetén azonnal reakciót vált ki a problémát okozó étel elfogyasztása. 

Mi az ételallergia?

Az allergiás reakciók az étel elfogyasztása után szinte azonnal jelentkeznek. Ezek a tünetek igen széles skálán mozoghatnak. Lehetnek a bőrön megjelenő elváltozások: csalánkiütés, vörös, viszkető foltok, egyes esetekben pedig ekcéma is kialakulhat. De az is lehet, hogy kellemetlen emésztőrendszeri tünetekkel jelez a szervezetünk: hasi diszkomfort érzet, hányinger, hányás. Bizonyos esetekben pedig légúti tünetek jelentkeznek: fulladás, asztmás tünetek vagy súlyosabb esetben gégevizenyő. Igazán súlyos esetekben pedig anafilaxiás roham is kialakulhat. Az allergia jelentkezésekor a szervezet kóros immunválaszával állunk szemben, ugyanis úgy érzékeli, hogy az elfogyasztott étel káros, illetve veszélyes a szervezetre nézve így téves reakcióként ellenanyag termelésbe kezd, és megemelkedik a szervezet IgE szintje. A szervezet azonnal reagál az elfogyasztott ételre.

Mi az ételintolerancia?

Az ételintolerancia az emésztőrendszer működési rendellenessége, mely során nem tudja az elfogyasztott ételt megemészteni a szervezetünk – ennek hátterében általában bizonyos enzimek hiánya áll. – Az egyik legismertebb ilyen állapot a laktóz intolerancia, amikor a laktáz enzim kerül csökkent vagy hiányos állapotba, mely a tejcukor lebontását segíti elő. – Ha intoleranciával állunk szemben, akkor a tünetek jelentkezése akár napokat is késhet, minthogy elfogyasztottuk a problémát okozó ételt. Tünetei az allergiához hasonlóan nagyon sokfélék lehetnek: bőrviszketés, kiütés, szénanátha jellegű tünetek, légúti panaszok, fejfájás, emésztési zavarok, elhízás, ízületi fájdalmak, magas vérnyomás, krónikus fáradtság, súlyosabb esetekben pedig depresszió hátterében is húzódhat ételintolerancia.

Hogyan állapítható meg, hogy melyikkel állunk szemben?

Első lépésként alkalmazhatunk akár otthon elvégezhető gyorsteszteket is, melyek akár néhány percen belül közel 100% pontosságú eredményt mutatnak. Orvosi vizsgálat esetén a szakorvos allergia vizsgálatot és intolerancia vizsgálatot is javasol, melynek során kiderül, hogy melyik a tünetek forrása, illetve mely ételek okozzák a problémát. Az eredményeknek megfelelően diétával szüntethetőek meg a panaszok, melyhez érdemes dietetikus tanácsát kérni. Enzimhiány esetén pedig annak pótlása is enyhítheti a tüneteket.