logo

2020 ÓTA – 10.000+ SIKERES VÁSÁRLÁS

Felfázás vagy húgyúti fertőzés?

A köznyelv felfázásnak hívja a baktériumok okozta húgyúti fertőzést, melynek korai felismerésében ma már otthoni teszt is segít.

Hűvösebb időben nagyobb a felfázás veszélye, különösen az őszi–téli napokban, amikor egyik napról a másikra akár 5–10 fokot is hűlhet a levegő hőmérséklete, miközben még hajlamosak vagyunk lengébben öltözködni, kevéssé alkalmazkodni a hideghez. A felfázásnak hívott betegség elnevezése azonban megtévesztő, mert az valójában hólyaghurut vagy húgyhólyaggyulladás, orvosi nevén cisztitisz. Nem a hideg okozza, hanem baktérium, és elsősorban nők az elszenvedői. Az esetek többségében a bélrendszerben található Escherichia coli (E.coli) baktériumok jutnak be a húgycsőbe, ahonnan már csak néhány centiméteres utat kell megtenniük, hogy eljussanak a húgyhólyagig, ahol megtelepedhetnek, elszaporodhatnak.

A felfázás szó bizonyára azért terjedt el a köznyelvben, mert ha huzamosabb ideig tartózkodunk hűvösben vagy lenge az öltözetünk, a lehűlt testtájakon gyengül szervezetünk védekezőrendszere, s jóval fogékonyabbá válhatunk a fertőzésekre. Az alhasi tájék lehűlése során az erek összehúzódnak, romlani kezd a hólyag vérkeringése, és e területre kevesebb jut a kórokozók elleni védekezésben fontos szerepet játszó sejtekből. A húgyhólyag természetes védekező rendszere veszít erejéből, ezért az odakerült baktériumok gyorsabban tudnak szaporodni.

 

Hölgyek hátrányban

S hogy miért inkább hölgyek kapják el a fertőzést? Ennek okát az anatómiai felépítésben találjuk meg: nőknél a végbél, a hüvelybemenet és a külső húgycsőnyílás között csekély a távolság, a húgycső is sokkal rövidebb, csupán 3-4 centiméternyi. A székletbaktériumok így sokkal könnyebben képesek a végbélből a húgyhólyagba vándorolni. A nők egytizede szenved el húgyúti fertőzést évente. Az azonban tévhit, hogy a férfiak körében egyáltalán nem alakulhat ki e betegség; ám tény, hogy náluk az esetek előfordulása jóval ritkább. 60 éves kor körül válhat gyakoribbá, elsősorban a prosztata megnagyobbodása és a vizeletürítési nehézségek miatt.

33

Figyeljünk a jelekre!

A fertőzést először gyakori, sürgető vizelési inger vizelés jelzi, a vizelést égő csípő érzés kísérheti; alkalmanként véres, zavaros vagy bűzös vizelet fordulhat elő. Ezt olykor hólyagtáji fájdalom, kellemetlen alhasi görcsök kísérik. A tünetek a húgyhólyagban pangó vizelet és a baktériumok elszaporodása miatt hamar fellángolhatnak. Sem a nőknek, sem a férfiaknak nem célszerű tehát hosszasan visszatartani a vizeletet. Ha a fájdalom már deréktájon is jelentkezik, az azt jelezheti, hogy a megbetegedésben a felső húgyutak (vesevezeték, vesemedence) is érintettek.

 

Otthoni gyorsteszt, könnyedén

Ha megjelentek az első tünetek, érdemes elvégeznünk egy húgyúti fertőzés egészségügyi tesztet, mert eredményének függvényében dönthetünk a további teendőkről. Az otthon, könnyedén elvégezhető gyorsteszt során, miután friss vizeletet gyűjtöttünk a teszt mintagyűjtő edényébe, a tesztcsíkot néhány másodpercre belemártjuk a mintába úgy, hogy mindhárom része teljes terjedelmével a vizeletbe merüljön. Majd a tesztcsíkot kiemelve, vízszintesen a fóliacsomagolásra helyezzük, s egy perc alatt megkapjuk az eredményt. A tesztcsík felismeri a fehérjeürítést, a fehérvérsejteket (a leukocitákat) és a nitritet (a nitrogéntartalmú fehérjék bomlástermékét) a vizeletben. Nem csupán akkor tekinthető pozitívnak, ha mindhárom komponens kimutatható. Az első kettő jelenléte húgyúti gyulladásra, a harmadik kifejezetten baktériumok jelenlétére utal. Bármelyik érték pozitív, az valamilyen vizelet kiválasztással kapcsolatos problémára utalhat, amely nem kizárólag húgyúti fertőzés lehet.

36

Enyhe fertőzés egy-két napon belül magától is elmúlhat, de komolyabb fájdalom, valamint pozitív teszt esetén érdemes mielőbb orvoshoz fordulnunk, mert akár vesemedence-gyulladás is lehet a szövődmény. Általában valamelyik antibiotikum a megfelelő gyógyszer a húgyúti fertőzések megszüntetésére.

 

Gondoljuk át életvitelünket!

A húgyúti fertőzés ismétlődése, megelőzése érdekében érdemes végiggondolnunk életvitelünket. Fontos a megfelelő higiénia. Lehetőleg kerüljük a közösségi illemhelyeket, de szaunában, jakuzziban is megnő a fertőzés veszélye. Összefügghet a fertőzés a szexuális élettel is. A szakemberek javasolják: az aktusok után a nők lehetőleg hamar ürítsék vizeletüket, hogy hólyagjukban ne tudjanak megtelepedni a baktériumok. Fertőzéses tüneteket szexuális úton terjedő betegségek is kiválthatnak – hívják fel a figyelmet az orvosok. A változó korban lévő nőknél fokozatosan csökken az ösztrogénhormon-termelődés. Az utolsó menstruációs vérzést követően a nemi szervek és a húgyutak hámja is sorvadásnak indul, mely így jóval sebezhetőbbé válik, könnyebben érik fertőzések.

Hasznos az egyenletes, bőséges folyadékfogyasztás is, hogy a húgyutakban a baktériumok nehezebben tudjanak megtapadni.

A jövőben sem árt vigyázni: aki egyszer már átesett egy fertőzésen, az a későbbiekben hajlamos lehet könnyebben, újra megkapni.

Szeretném megvásárolni az otthoni gyorstesztet!

Kosár