logo

labor

Milyen gyorsteszt kategóriák vannak?

Az ön élete is csupa rohanás, és szinte semmire nincsen ideje? Sajnos a rohanó mindennapokban hajlamosak vagyunk elfeledkezni a saját egészségünkről, és csak akkor törődni vele, ha tünet jelentkezik. Ilyenkor előszeretettel használjuk az interneten található információkat a kormeghatározáshoz, azonban ez az esetek kétharmadában téves diagnózist mutat. Az otthon is használható gyorstesztekkel amellett, hogy rengeteg időt spórolhat, közel 100%-os eredményt kap otthoni, diszkrét környezetben.

Nézzük milyen típusú tesztek állnak a rendelkezésünkre!

Allergia tesztek: amennyiben folyamatosan tüsszög, és orrfolyástól szenved, esetleg szemviszketés jelentkezik, érdemes megvizsgálni egy gyorsteszt segítségével, hogy a panaszokat allergia vagy valamilyen vírus okozza. Az allergia típusú tesztek közé soroljuk a gluténérzékenység kiszűrésére alkalmas teszteket is, mellyel könnyen ellenőrizheti, hogy a hasi diszkomfort érzet mögött glutén intolerancia vagy egyéb ok áll.

Fertőzéses megbetegedések: amennyiben az intim területeken érez kellemetlenségeket, érdemes Candida gombára tesztelni magát, de torokfájás, és kullancs okozta csípés esetén is keresse bizalommal az erre a célra kialakított teszteket: ha torokfájástól szenved érdemes Streptococcus baktériumra, kullancscsípés esetén pedig Lyme-kórra tesztelni magát. Hőemelkedés, láz, akkut fejfájás jelentkezésekor pedig a CRP gyorsteszt ajánlott, mely a testben lévő gyulladásos folyamatokra mutat rá. Továbbá ide soroljuk a COVID–19 antitestet vizsgáló teszteket is.

Gasztro-Entero tesztek: gyakori gyomorégést, felfúvódást, hányingert, esetleg égő maró érzést érez a gyomor felső szakaszában? Ha ezek a tünetek jelentkeznek tesztelje magát Helicobacter pylori baktériumra. Számos betegség forrása lehet a baktérium. De az emésztőrendszer vagy a máj állapotát is könnyen ellenőrizheti otthoni környezetben. Minél előbb derül fény bármely szerv rendellenes működésére, annál hamarabb kezdhető meg a kezelés.

Hormonális működés: a hormonzavarok különböző formái sokaknál okoz problémát, úgy, hogy gyakran nem is tudja a beteg, hogy mi áll a háttérben. Például premenstruációs szindróma hátterében gyakran ösztrogén dominancia áll, illetve a pajzsmirigy rendellenesség is hormonális gyökerekhez vezethető vissza. 

Szexuális úton terjedő betegségek: amennyiben chlamydia vagy szifilisz fertőzés lehetősége áll fenn, minél előbb érdemes tesztelnie magát, majd eredménytől függően orvoshoz fordulni. Időben kapott diagnózissal és a kezelés megkezdésével megelőzhetők a súlyosabb tünetek.

Urológiai problémák: az urológiai vizsgálat legtöbbek számára igen kellemetlen élményeket okoznak, azonban van olyan helyzet mikor mégis vizsgálatra van szükség. Viszont ezt megelőzheti egy prosztata gyorsteszttel, mely minden egyéb tünet jelentkezése előtt jelzi egy csepp vérből a prosztata megnagyobbodását, így valóban akkor megy orvoshoz, amikor szükséges.

Vashiány: ha sokszor érzi magát fáradtnak, levertnek, esetleg szájszárazság, és kedvetlenség is jelentkezik, ellenőrizze a vas szintjét. A vas hozzájárul a normál hemoglobin termeléshez és a sejtek oxigén ellátásához, így a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen a kellő mennyiségű vas felszívódás, azonban a vashiány tünetei eleinte annyira enyhék, hogy utolsóként gondolunk erre a lehetőségre – azonban a teszt segítségével hamar felismerhető a baj.

Tumormarkerek: a tumormarkerek olyan testazonos anyagok, amelyek egészséges szervezetben nincsenek jelen, vagy csupán nagyon minimális értékben. Viszont egyes tumorok megnövelhetik. Amennyiben daganatos megbetegedés gyanúja áll fenn, vagy áttétek vizsgálatára van szükség, úgy típustól függően vérből, vizeletből vagy szövettani mintából kerül ellenőrzésre a tumormarker szint. Diagnosztizálásra ugyan nem alkalmas az ellenőrzés, mivel gyulladás is okozhatja a megnövekedett értéket, viszont kiváló útmutatás önnek és orvosának a teszt elvégzése.

Kardiovaszkuláris tesztek: a kardiovaszkuláris betegség főként a szívet érintő rendellenesség, de nem ritka eset, hogy a teljes érrendszeri működésére kihat. Amennyiben a családjában ismert ilyen jellegű megbetegedés mindenképpen lényeges a teszt elvégzése a korai felismerés érdekében. A teszt jelzi, hogy mekkora esélye van a vizsgált egyénnek az érrendszeri megbetegedésekre.

Drogtesztek: a különböző drogok kimutatása ma már egyáltalán nem bonyolult. Vérből, vizeletből, de akár nyálból kimutatható. Otthon használatos egylépéses gyorsteszttel vizelet mintából 10 perc alatt kiderítheti, hogy fogyasztott-e a vizsgált egyén kábítószert.

Állategészségügyi tesztek: fontos megemlíteni a kisállatokon végezhető gyorsteszteket is, melyekkel szintés számos betegség kiszűrhető, és legalább olyan fontos az alkalmazásuk bizonyos esetekben mint a humánegészségügyi teszteknek. Az állategészségügyi tesztekkel típustól függően felmérhető az állat általános állapota, vizsgálható madárinfluenza, baromfipestis, a sertésinfluenza különböző fajtái, illetve szarvasmarha vírusos hasmenése, és egyéb fertőző betegségek.

A gyorstesztek használata olykor életet is menthet, azonban fontos tudatában lenni annak, hogy ez csak, akkor érvényesül, ha orvosi ellátás követi a teszt esetleges pozitív eredményét. Egyik teszt sem helyettesíti az orvosi szűrővizsgálatokat, viszont iránymutatást adnak a további lépések tekintetében – legtöbb esetben otthoni, nyugodt környezetben teheti meg az első lépést egészsége fenntartása érdekében. Cikksorozatunk további részeiben részletesen olvashat az egyes teszt típusok fontosságáról, és használatáról!