logo

laboratory

Gyorstesztek: helyettesíthetik a laborvizsgálatot?

A gyorstesztek használatával időt és pénz is spórolhatunk betegként és orvosként is. Számos betegség gyanújánál, vagy szinten tartásánál alkalmazhatunk gyógyszertárban, vagy akár drogériákban kapható gyorsteszteket, melyek használata igen egyszerű. Néhány csepp vér vagy vizelet elegendő, és pár percen belül meg is kapjuk a teszt eredményét. Az otthoni tesztek nagy előnye, hogy amint felmerül a betegség lehetősége, akár már a tünetek jelentkezése előtt megmutatják, hogy érintettek vagyunk vagy sem. Mindez lehetővé teszi a korai felismerést, és ha szükséges a terápiát időben el tudjuk kezdeni.

Milyen típusú gyorstesztek vannak?

A gyorsteszteknek két típusát különböztetjük meg. Az egyik az úgynevezett nominális, mely a betegség, vagy állapot lehetőségének fennállását mutatja meg. Ezek kizárólag pozitív vagy negatív eredményt mutatnak, és egyszerhasználatosak. Ilyen például a terhességi teszt, vagy az étel intoleranciát ellenőrző tesztek. A másik típus egy már ismert betegség állapotát hivatott ellenőrizni, általában numerikus értékeléssel orvos jelenléte nélkül követhető a segítségével nyomon a beteg állapota. Ezek többször használatosak, ilyen például a vércukorszint monitorozására alkalmas gyorsteszt, vagy a hazai lakosság körében még kevésbé elterjedt INR mérő eszköz, mely a váralvadási problémákkal küzdő betegek állapotát követi nyomon.

Ezek nem kizárólag a beteg, de a kezelőorvos számára is komoly segítséget nyújthatnak. A méréseket a beteg naplózza, mely alapján a kezelő orvosa napiszintű beavatkozás nélkül tudja követni a beteg állapotát. Számos esetben lehetnek ezek a tesztek segítségünkre, vásárolhatunk ovulációs tesztet, koleszterinszintet, vagy húgysavszintet mérő tesztet, de egyes kórokozók jelenlétét is kimutathatjuk otthoni teszteléssel. De a daganatos megbetegedéseknél is nagy szerepe lehet az úgynevezett tumormarker kimutatására szolgáló tesztnek. Akár életmentő is lehet egy időben elvégzett gyorsteszt.

Megbízhatóak-e a gyorstesztek?

A gyorstesztek iránymutatásként szolgálnak, habár szinte százszázalékos pontossággal mérnek, mégsem érnek fel egy teljes labor vizsgálattal, vagy az orvos által elvégzett szűrővizsgálatokkal. Az antitest alapú tesztek tipikusan 95-99% közötti pontossággal mérnek, de egyre gyakoribb, hogy már az orvosi rendelőkben is ezeket a teszteket használják előszűrésre, az USA-ban pedig teljesen természetes. A kórtörténettel és alapos kikérdezéssel együtt a gyorstesztek a modern, pragmatikus orvoslás praktikus eszközeivé váltak.

Emellett a teszt eredményét a használója is befolyásolhatja, ugyanis egy helytelenül használt teszt eredménye gyakran nem valós. Ha pontosan követjük a használati utasítást, akkor csökkenthetjük a valótlan eredmény lehetőségét. Mindezek ellenére egy betegség gyanúja mellett már helyes döntés a gyorsteszttel kezdeni a betegség megállapítását, és az eredménynek megfelelően orvoshoz fordulni. Folyamatos kutatások folynak azért, hogy ezek a tesztek minél pontosabb eredményeket hozzanak, és tovább enyhíthessük velük az orvosok és a kórházak leterheltségét.