logo

A couple looking at pictures

Kényelmes, gyors, megbízható – Tesztelje otthon egészségi állapotát!

A piacon elérhető otthoni teszteknek egy fő közös jellemzője van: használatukkal laikusként is olyan eredményt kaphatunk, amelyből megállapítható, kell-e orvoshoz fordulni az állapotunkkal.

 

Meglepően sok mindent tudunk magunk is néhány perc alatt ellenőrizni, ha figyelmesen olvassuk el az útmutatást: lehet szó vércukor-, húgysav- vagy koleszterinszintet mérő, terhességet, ovulációs periódust, ételintoleranciát, tumormarkert kimutató, valamint a baktériumok, gombák és vírusok jelenlétét vizsgáló tesztről. Ez utóbbi kategóriába tartoznak a napjainkban legtöbbet keresett koronavírus tesztek is. Mivel a koronavírus tünetei számos más betegség tünetegyüttesével is hasonlóságot mutathatnak, a tesztelés az a módszer, amellyel a fertőzöttség megállapítható.

 

A megbízható tesztek lehetnek olyan hatékonyak, mintha egy orvosi rendelőben végeznék el a mintavételt, de a diagnózist nem helyettesítik. Bármikor elvégezhetőek saját akaratunkból, de csak az adott állapot eredményét fogják mutatni, összefüggéseket minden esetben az orvosnak kell levonni. A koronavírus járvány alatt az otthoni gyorsteszt egy lehetőség a magunk és családunk megnyugtatására, hiszen hivatalos tesztet csak az kérhet, akit a tünetei alapján egy orvos koronavírus gyanús páciensnek minősít.

 

A legfontosabb a jelen helyzetben, hogy az otthon végezhető tesztek nem igényelnek semmilyen kontaktust páciens és orvos vagy ápoló között. Ez nemcsak az egészségügyi dolgozók védelmét szolgálja, de megoldást jelent arra a problémára is, hogy a rendelőkben
gyakorlatilag távgyógyítás folyik. A házhoz szállított tesztek további előnye, hogy nem kell értük gyógyszertárba menni, ahol a legnagyobb számú találkozás történik betegekkel.

Nem sok szó esik róla, de mindenképpen felértékeli a tesztek szerepét, hogy tavasszal beindul a virágzás, és kezdetét veszi a majdnem félévig tartó allergia időszak. Ilyenkor szinte lehetetlenné válik annak megállapítása, hogy az allergiánk indult el vagy egy légúti megbetegedés kezd kialakulni. Az orr váladékozása, eldugulása, a kaparó érzés a torokban és a köhögés mind olyan tünetek, amelyeket a koronavírus is okozhat.

 

A gyorstesztek számtalan előnye közül a legnagyobb tehát, hogy fényt deríthetünk velük az esetleges rendellenességekre, és ideje korán fordulhatunk orvoshoz a problémánkkal. Mert minél előbb kezdődik meg a kezelés, a gyógyulási folyamatok annál rövidebbek, az esélyek annál jobbak. A korral járó betegségekre érdemes évente tesztelni magunkat, és ha ezt otthon, diszkréten, beutalók és sorban állás nélkül tehetjük, akkor minden bizonnyal szívesebben és rendszeresebben is tesszük majd. Ennyivel pedig tartozunk magunknak és a családunknak!