Megszólaltak a gyártók: két hazánkban is forgalmazott gyorsteszt már biztosan eredményesen mutatja az omikront

A nemzetközi és a hazai sajtó is kitüntetett figyelemmel kezeli a PCR- és antigén tesztek megbízhatóságáról szóló tudósításokat, mivel több milliárd embert érint a téma. Elsőként két jelentősebb, hazai forgalmazású COVID-19 gyorstesztmárka gyártója küldte el állásfoglalását azzal kapcsolatban, hogy vajon az általuk forgalmazott márka eredményesen jelzi-e az omikron vírus mutációt.

(Wuhan, Xiamen, Budapest – 2021.01.06.) Az egyik legjelentősebb hazai gyorsdiagnosztikai eszköz, az e.Diagnosis orrüreg antigén teszt gyártója a Wuhan Easy Diagnosis Co. Ltd. közleményében leírja, hogy bioinformatika elemzés, szimulált mintamodellezés és valós minták alapján, valamint annak megfelelően, hogy a teszt a nukleokapszid protein olyan részeit célozza, amelyek a GISAID (www.gisaid.org) adatai alapján nem mutálódtak, kijelenthető hogy ez a teszt biztonságosan alkalmazható az omikron vírus variáns (B.1.1.529) detektálásában is.

A független németországi Paul Ehrlich Intézet vizsgálata alapján a négy legmagasabb szenzitivitású Európában is forgalmazott nyálteszt egyikének minősített AmonMed nyálteszt gyártója, a Xiamen AmonMed Biotechnology Co. Ltd. a Kínai Tudományos Akadémia Haixi Orvosi Kutatóközpontjának állásfoglalását kérte, amely hasonló módszertannal az Alfa és Delta variánshoz hasonlóan az omikron kimutatására is megfelelőnek tartja az AmonMed tesztjét.

A közelmúltban számos amerikai és nemzetközi gyártó (Abbott, Siemens Healthineers) jelentette be az FDA egyik jelentése kapcsán, hogy eszközeik megfelelően működnek, és képesek az omikron variáns kimutatására.