logo

kutya

Óvja kisállatát gyorstesztekkel!

Óvjuk, féltjük és családtagként kezeljük őket – a megelőzés, és a gyors diagnózis felállítása nem csupán az emberek, hanem az állatok tekintetében és életében is fontos szerepet játszik. Kisállataink nem tudják szavakkal elmondani, ha fáj valamelyik testrészük, vagy nem érzik jól magukat. Erre a „jelbeszédük” alapján kell rájönnünk. Amint tünetet, eltérő viselkedést észlelünk az állatnál érdemes állatorvoshoz fordulni, aki egy általános állapotfelmérés után a megfelelő gyorsteszt segítségével állapítja meg a további lépéseket.

A kisállatok számára kialakított gyorstesztek rövid időn belül pontos eredményt adnak. Néhány csepp vérből, bizonyos esetekben a bélsárból kimutatható az adott betegség – fertőző betegség esetén idejében elkülöníthető az állat a társaitól, és megkezdhető a megfelelő kezelés. Azok az állatok, akik valamilyen okból kifolyólag nem kapták meg a kölyökkori oltásokat, fokozottabb veszélynek vannak kitéve, mint az oltással rendelkező társaik. Amennyiben ismeretlen az állat állapota és múltja a felnőttkori védőoltások előtt fontos néhány gyorstesztet elvégezni rajta.

Kutyák esetében mindenképpen szükséges egy szívférgesség kimutatására alkalmas teszt, illetve fontos ellenőrizni, hogy negatív-e az állat parvovírus, Coronavírus, Giardia tekintetében. Macskák esetében pedig elengedhetetlen a macska-leukózis, a FIV, azaz macska-aids, és a Lyme-kór teszt. Oltott állatnál akkor szükségesek ezek a tesztek, ha tünet jelentkezik. Ha levert, rosszkedvű, fáradékony a kiskedvenc. Kutyáknál, ha köhögés jelentkezik, elsőként mindenképpen a szívféreg lehetőségét kell kizárni.

Amennyiben nem szeretnék az állatot már az első tünetek megjelenésekor orvosi vizsgálatnak kitenni, egyes betegségekre magunk is elvégezhetünk egy-egy gyorstesztet. Az otthoni gyorstesztek általában a vizeletből mutatják ki az eredményt, így nincs más dolgunk, mint megvásárolni az adott tesztet és az állat vizeletébe mártva leolvasni az eredményt. Végezhetünk általános tesztet, mely kimutatja a kutya vizeletéből az esetleges veseelégtelenséget, a húgyúti fertőzést és a magas glükóz szintet, ezzel egy általános képet adva az állat állapotáról. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy ezek a tesztek csupán iránymutatást adnak, pozitív eredmény, vagy huzamosabb ideig fennálló tünetek esetén elkerülhetetlen az állatorvosi vizsgálat.