Végre egy valóban eredményes innováció a koleszterin szint természetes csökkentésében

Köztudott, hogy a magas rossz (LDL) koleszterinszint az egyik vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője Magyarországon.  Ezért kritikus, hogy a megfelelő szinten tartsuk a koleszterin szintünket. A jó hír az, hogy már a WHO szerint is  80%-ban elkerülhető a kardiovaszkuláris betegségek kialakulása megelőzéssel*. Mégis, hogyan csökkenthetjük a koleszterinszintet, és ezzel hogyan csökkenthetjük a stroke vagy az infarktus kialakulásának kockázatát?

Ugyan a koleszterinszint-csökkentés fontos eleme az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, ezekkel azonban korlátos eredményt lehet elérni. Ha böngészünk az étrend-kiegészítők között, akkor még találhatunk egy egy korábban használatos vörös rizs készítményt, ezeket azonban a hatásosnak tartott dózisban az EFSA (European Food and Safety Authority, azaz az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) tiltólistára tette a termékek számos nem kívánt mellékhatása miatt is. A gyógyteák alacsony hatóanyag tartalmuk és klinikai kutatási eredmények hiánya miatt nem tekinthetőek megoldásnak, inkább kiegészítőként használatosak.

Felértékelődött ugyanakkor a fitoszterolok beiktatása az étrendbe. A chilei Nutrartis latin amerikai és amerikai mérnökök, biokémikusok, orvosok 10 éves, fókuszált kutatómunkájával figyelemreméltó eredményt ért el egy innovatív, ráadásul folyékony, fitoszterol alapú koleszterincsökkentővel, amellyel már 28 nap alatt érezhető koleszterinszint csökkentés érhető el. A csökkenés ráadásul a későbbiekben is fenntartható, sőt, megfelelő életmód mellett akár tovább növelhető.

FITOSZTEROLOK AZ ÉLELMISZEREKBEN

4 1

A zsírban gazdag élelmiszerek, például a margarinok és a tejtermékek vagy a diófélék, hüvelyesek, zöldségek-gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék csak kis koncentrációban tartalmaznak önmagukban vagy hozzáadva fitoszterolokat, így akár napi egy liter joghurtot és több kilogramm élelmiszert kellene bevinnünk a megfelelő eredmény érdekében,, ami nyilván nehezen elvárható.

A koleszterinszint csökkentéséhez így az étrend megváltoztatásán kívül szükség lehet étrend-kiegészítőkre is, súlyosabb esetekben gyógyszeres terápiára vagy akár mindkettőre.

 

CARDIOSMILE – MIKROSZTEROL A MAGAS KOLESZTERINSZINT ELLEN

A Cardiosmile, az első olyan termék a világon, amely egy az USA-ban szabadalommal védett nanodiszpergálási eljárás eredményeképp vízben oldott koleszterin csökkentőként indult világhódító útjára. Az így létrejött mikroszterol alapú készítmény íztelen-szagtalan, és extra kalória nélkül önmagában, vagy szinte bármilyen étellel-itallal bevehető.  Ebben a formában a fitoszterolt rendkívül könnyen és hatékonyan tudja szervezetünk felhasználni.

A vízben oldott mikroszterol vagy nanodiszpergált növényi szterol nagy előnye, hogy jelenleg nincs ismert mellékhatása. MIndössze egy adag Cardiosmilellal biztosítható a koleszterinszint csökkentéséhez szükséges napi 2000 mg, azaz 2 gr fitoszterol bevitel, ami megfelel az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal napi ajánlásának (1,5-3 gramm). Jelenleg kevés ilyen termék van jelen a piacon, és a néhány online elérhető termék sem a kiváló hasznosulású, vízben oldódó formában. Így jelenleg a teljes életmódváltás mellett a növényi szterolok használata az igazán hatékony természetes megoldás azoknak, akiknek még nincs szükség gyógyszeres terápiára.

GYÓGYSZERES TERÁPIÁKAT IS KIEGÉSZÍTHET A CARDIOSMILE

A természetes összetevőnek köszönhetően a Cardiosmile remekül használható a gyógyszeres koleszterincsökkentő terápiák kiegészítéseként is orvosi javaslatra. MIvel a sztatinok is teljesítmény korláttal rendelkeznek (kb. 28-55% koleszterinszint csökkentés**). így egyre több kardiológus és belgyógyász javasolja már pácienseinek a Cardiosmile termékét.

Meglepő, de ma már gyerekek is küzdenek a magas koleszterinszint problémájával, részben örökletes tulajdonságok, részben pedig a rossz életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás miatt. Az ő esetükben az első lépés lehet az életmódváltás mellett a Cardiosmile használata, amit már 6 éves kortól javasol a gyártó.

 

KOLESZTERIN, FITOSZTEROL: MINDEN, AMIT TUDNI KELL

2 1A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely nélkülözhetetlen az élethez. A sejthártyák felépítésében van szerepe, az idegrendszertől a májon át a szívig. A szervezetnek koleszterinre van szüksége a hormonok, epesavak, D-vitamin és más anyagok felépítéséhez. A koleszterint a máj is termeli (endogén koleszterin), vagy származhat állati eredetű élelmiszerekből is (exogén koleszterin)

Ha túl sok koleszterint viszünk be, az gondot okozhat. A felesleg az artériákhoz tapadhat, és zsíros lerakódásokat hozhat létre, ezek a lerakódások okozzák a rettegett szív- és érrendszeri betegségeket, mint például  a stroke vagy az infarktus.

 

FITOSZTEROL – A „NÖVÉNYI KOLESZTERIN”

3 1A fitoszterolok és a koleszterin szerkezetileg nagyon hasonlóak. Az állatok koleszterint termelnek és használnak fel különböző anyagcsere-folyamatokhoz, míg a növények fitoszterolokat termelnek és használnak fel hasonló folyamatokhoz. A fitoszteroloknak több, pozitív hatása van az emberi egészségre, például gyulladáscsökkentő és anyagcsere-javító tulajdonságok. A legismertebb hatásuk azonban a szervezetben lévő koleszterinszint csökkentése, az összkoleszterin, valamint az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) esetében is.

Mind a májunkban termelt saját koleszterinünk, mind a külső, táplálékból származó a bélrendszerben szívódik fel. Ennek során a koleszterin molekulákat a micellák szállítják a rendeltetési helyükre. A fitoszterolok is ugyanazt a transzportert (micella) használják, ami megakadályozza, hogy túl sok koleszterin kerüljön a szervezetbe. A koleszterin a beleken keresztül bejut a véráramba, míg a fitoszterolok visszakerülnek a bélrendszerbe, ahonnan azután kiürülnek.

Így képesek a Cardiosmile mikroszteroljai (a fitoszterolok vízben oldott diszperziója) segíteni a vér koleszterin szintjének csökkentését.

Cta

…ÉS VÉGÜL 4 TÉVHIT A KOLESZTERINRŐL

 

  1. 12 1A koleszterint teljes egészében meg kell szüntetni.

A koleszterin létezése alapvető fontosságú, mivel normális mennyiségben megkönnyíti az emésztést a belekben, és részt vesz a hormonok, vitaminok és az epe előállításában. A koleszterin két típusra osztható: jó (HDL), amely eltávolítja a felesleges koleszterint; és rossz (LDL), amely hajlamos felhalmozódni az artériákban.  Ezért nem eltünteni kell, hanem az optimális szintet kell fenntartani., különben felborul a szervezet egyensúlya.

2. A zsír a koleszterin fő forrása.

A vérben lévő koleszterin fő forrása a májban, belsőleg termelődik. Ehhez jön még hozzá a táplálékkal felvett koleszterin. Nem minden zsír káros, sőt, egyes zsírok szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez. A fentiek ellenére az egészségtelen zsírok túlzott fogyasztása a rossz koleszterinszint növekedését okozhatja, megakadályozva a jó koleszterin hatását. Ezek az úgynevezett ipari eredetű transzzsírok. Ezek jelen vannak a feldolgozott élelmiszerekben, például a chipsekben, a süteményekben és a margarinban. Az ilyen típusú zsírokban gazdag étrend túlsúlyt, elhízást és a szív- és érrendszeri, anyagcsere- és ízületi betegségek magas kockázatát eredményezi.

3.  A vékony embereknek nem magas a koleszterinszintje

21Bár a testzsír és a koleszterinszint között összefüggés van, a vékony emberek is szenvedhetnek magas koleszterinszinttől, ahogy egy túlsúlyos ember koleszterinszintje is lehet egészséges. Az egyes emberek koleszterinszintje az életmódtól és a táplálkozási szokásoktól is függ, például ha nem mozognak rendszeresen, ha dohányoznak, vagy ha túl sok alkoholt fogyasztanak.

4. A megfelelő koleszterinszint csak gyógyszeres kezeléssel állítható helyre.

Az esetek túlnyomó többségében, amikor a koleszterinszint egyensúlyhiánya áll fenn, még korrigálható sportolással, a dohányzásról való leszokással és a kiegyensúlyozott, szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat tartalmazó, tápanyagokban gazdag természetes élelmiszereket és elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat előnyben részesítő, elsődlegesen növényi étrend fenntartásával.

Vegyük tehát komolyan a koleszterint, változtassunk életmódunkon, ha szükséges, gondoskodjunk a koleszterinszint normális értékéről megfelelő diétával és Cardiosmile koleszterinszint csökkentő étrend-kiegészítővel.

A Cardiosmile étrend-kiegészítő. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

*https://www.who.int/europe/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1

** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2686255/

Cta