logo

person-holding-black-tube

Vércukormérés okosan!

A cukorbetegek száma az egész világon évről-évre növekszik – a WHO európai régiójában közel 64 millió diabéteszes él, hazánkban a 19-70 év közötti felnőttek mindegy 15%-ának van cukoranyagcsere zavara. A diabétesz jórészt megelőzhető lenne, azonban a tünetei nem minden esetben egyértelműek. Az orvostudomány jelen állása szerint nem gyógyítható, viszont szinten tartható, melynek elengedhetetlen része a folyamatos vércukorszint ellenőrzés. A vércukorszint mérést a betegség szintjének megfelelő gyakorisággal kell elvégezni, a nap bármely részében megtehetjük ezt egy otthoni mérőeszköz segítségével, mely nélkülözhetetlen kelléke a betegség kezelésének.

Az otthoni vércukormérő eszközök egyszerűen használhatóak, és fájdalommentesek. Sokan tartanak a használatuktól, hiszen minden mérés egy apró szúrással jár, azonban a modern eszközök már olyan kialakítást kaptak, mely által kevésbé kellemetlen a mérés. Az ujjbegyszúró tű speciális élesítést és egy lágy szilikon bevonatot kap, mely biztosítja a könnyebb csúszást és kevésbé ingerli az idegvégződéseket. Emellett nem tépi fel a bőrt, így nem hagy heget és szinte azonnal gyógyul a szúrás helye. Ennek ellenére érdemes mérésenként különböző ujjunkat használni, és hagyni a legutóbb szúrt ujjat regenerálódni.

Milyen gyakran javasolt mérni a vércukorszintet?

Az életmód-terápiával, azaz diétával és mozgással kezelt betegek számára elegendő, ha körülbelül kéthetente egyszer ellenőrzik a vércukrot, éhgyomorra. A nem hipoglikémizáló kezelés alatt álló betegek számára, akik olyan gyógyszert szednek, mely esetében a kórosan alacsony vércukorszint kialakulásának kockázata minimális, heti két alkalommal javasolt az önellenőrzés. Azoknak, akik tablettás kezelés alatt állnak érdemes gyakrabban, heti több alkalommal mérni a vércukorszinten, akkor is, ha nincsen tünet. 

Abban az esetben, ha a beteg napi egyszeri (lefekvés előtti) inzulin kezelés alatt áll, úgy napi egy-két mérés javasolt, éhgyomorra. Illetve érdemes heti egy-két alkalommal reggeli után is elvégezni a mérést. Napi kétszeri inzulin adása esetén napi kettő mérés szükséges, emellett érdemes időnként étkezés előtti és utáni páros méréseket alkalmazni, és ha fennáll a veszélye az éjjeli hipoglikémiás állapotnak, akkor éjjel 2-3 óra között is javasolt egy mérés. Intenzív inzulinkezelés esetén pedig napi öt-hat mérés javasolt, minden inzulinadás előtt. Napi egyszer mindenképpen érdemes étkezés után is mérni, hetente egyszer pedig éjjel 2-3 óra között.

Amennyiben nincs diagnosztizált cukorbetegség, és arra utaló tünet abban az esetben is javasolt körülbelül fel évente ellenőrizni a vércukorszintet. Ha a szokottnál nagyobb az étvágya, fokozódik a szomjúságérzete, fáradékonyabb, mint szokott, vagy hirtelen súlyingadozást tapasztal, mindenképpen nézesse meg a vércukorszintjét, hogy időben megkezdődhessen az esetlegesen szükséges kezelés.