Hogyan ellenőrizhetjük a COVID-antitest védettségünk szintjét?

A lakosság számára illegálisan értékesített professzionális regisztrációjú szemi-kvantitatív antitest tesztek helyett elérhető már legális otthoni eszköz is.

Hogyan ellenőrizhetjük a COVID-antitest védettségünk szintjét, és szükségünk lehet-e új oltásra?

A koronavírus járvány feltehetően valamilyen szinten velünk marad, sőt, bármikor újabb hullám indulhat, így jó tudni az aktuális védettségünk szintjét. Laboratóriumi vizsgálatokkal fel tudjuk mérni az antitestjeink mennyiségének számszerű értékét, de kevésbé ismert, hogy eddig csak webshopokban és egyes áruházakban illegálisan értékesített neutralizáló antitest tesztekkel lehetett otthon gyorstesztelni. Ma már az otthoni használatra regisztrált svájci LOMINA antitest gyorstest segítségével képesek vagyunk az antitestek* mennyiségi szintjeinek sávos (szemi-kvantitatív) kimutatására is.

Vattay Gábor járványmatematikus 2022. január utolsó napján már kiszámolta: február utolsó napján már igencsak lecsengőben lesz Magyarországon a koronavírus-járvány ötödik hulláma. (Lásd írásunkat: Tetőzött az ötödik hullám, jó nyarunk lehet.)

Becslése igaznak bizonyult: míg január végén még naponta több mint 5 ezer teszt eredménye volt pozitív, addig február utolsó napjaiban már alig feleennyi, és márciusban további mérséklődés tapasztalható. A koronavírus omikron variánsa azonban még köztünk van és lesz is, ennek BA. 2 variánsa Németországban járványcsúcsot, Ausztriában pedig újabb szigorításokat eredményezett. A korlátozások megszüntetésével egyre szabadabban és bátrabban mozgunk, így a járvány teljes nyugvópontra kerülésének egyre kisebb, egy új, tavaszi hullámnak viszont egyre nagyobb az esélye. Az omikron következményei ugyan kevésbé tűnnek kockázatosnak a korábbi mutánsokhoz képest, mégsem érezheti magát senki biztonságban még beoltott állapotban, emlékeztető oltással sem, sőt, a háromszor beoltottak is megfertőződhetnek. Tapasztalataink szerint a lakosság sokkal kisebb mértékben él antitest szintjének feltérképezésével, mint az indokolt lenne.

 

Csökkenő hatásfok

Mindeddig csak sejtésünk lehetett arról, milyen hatásosak a vakcinák, ám 2022 februárjában végre megjelent egy tanulmány[1], melyet hitelesnek tekinthetünk a különböző oltások eredményességéről. Megállapítása szerint a beadást követő időszakban mind a hat vakcina kellő védelmet képes nyújtani, de ez a védelem idővel valamennyinél csökkenésnek indul.  Mértéke viszont eltérő: legjelentősebben a Sinopharm, a Szputnyik V és az AstraZeneca esetében tapasztalható, főleg a fiatalok körében. A hatékonyság mérséklődését azonban az emlékeztető oltás (vagy egy újabb fertőzés) visszafordítja – olvasható a tanulmányban.

Bármelyik oltás is dolgozik szervezetünkben, egy idő után hatásosságuk csökken, elmúlik. A szakemberek ezt négy–hat hónapra teszik. Így nem árt megnéznünk, mi is volt a második vagy harmadik alkalommal megkapott oltásunk időpontja, és hogy vajon mekkora lehet az antitest szintünk. Azoknak is érdemes megvizsgálni az antitestes védettségüket, akik átestek a betegségen, és emiatt nem kellett beoltatniuk magukat, de a gyógyulásuk óta eltelt már néhány hónap. Sőt, már gyakorlatban is előfordult olyan, hogy korábban beoltott és a betegségen átesett személyeknél az utolsó ismert időpont után 4-5 hónappal is még nagyon magas volt az antitest szint, ami egy újabb, tünetmentes lefolyású fertőződést vagy hatékony immunrendszert valószínűsít. 

Mivel a különböző oltások hatékonyság csökkenése időben különbözik, és ennek ideje személyfüggő is, ezért mindenkinek érdemes rendszeresen követnie antitest szintjének változásait. A mérések gyakoriságának növelése érdekében klinikai laboratóriumi vizsgálatokat gyakran igénybe venni meglehetősen költséges lenne, de a svájci LOMINA otthoni felhasználású gyorsdiagnosztikai eszköz már képes szemi-kvantitatív antitest meghatározásra, és amellyel nem csak havonta, de kéthetente vagy akár hetente is ellenőrizni tudjuk antitest szintünket, s így megtudhatjuk, hogy milyen mértékben csökken az antitestes védelmünk, és szükséges-e szakemberrel konzultálni a következő emlékeztető oltás igényléséről.

 

Antitest szint ellenőrzés otthonunkban is

A svájci Lomina az első, a gyógyszertárakban országosan elérhető, az Európai Unió által otthoni használatra regisztrált antitestteszt, mely alkalmas a koronavírus okozta fertőzés és az oltás hatására termelődő IgG** antitestek szintjének szemi-kvantitatív kimutatására is. A teszt laboratóriumi háttér nélkül jelzi az IgG antitestek mennyiségi sávjait (sajnos hazánkban a professzionális tesztek többségét, amelyek dobozán nem található a CE védjegye mellett egy négyjegyű szám, nem legálisan értékesítik a lakosság körében). Az Ostravai State Health Institute 2021 tavaszán folytatott 1400 fős vizsgálata alapján a Lomina teszt 100%-os pontossággal mutatta ki az IgG antitest jelenlétét, és a tesztben található útmutató alapján az eszköz az IgG tesztcsík megjelenési ideje alapján képes meghatározni az antitest mennyiségünk sávos mértékét. A Lomina IgG szenzitivitásának gyár által közzétett klinikai értéke 95,64%.

 

Lominaszint 300x236

A tesztet bárki elvégezheti,  videós használati útmutatónk révén gyerekjáték lesz a használata.  14 éves kor alatt a szülői felügyelet indokolt. A mintát a gyártó szerint leginkább a gyűrűs vagy a közepes ujjunkból vett vérből kell nyerni, és a teszt képes bármely vakcina, vagy Covid fertőzés után termelt ellenanyag mennyiségének sávos kimutatására nagy biztonsággal, az oltást vagy a tünetek megjelenését követő 14-21. naptól, az IgG antitest termelődésének várható elindulásától. Az antitest szintjét a minta tesztkazettába történő cseppentése és az IgG csík megjelenése között eltelt idő jelzi. Minél rövidebb az eltelt idő, annál magasabb az antitest szintünk. Fontos: a pozitív tesztcsík első, bármilyen halvány megjelenéséhez kell viszonyítani az időmérést.

Antitest Covid 19

 

A legtöbb esetben ugyan hasznos és pontos választ kaphatunk egy gyorsteszt segítségével is, de minden esetben célszerű orvos tanácsát kérni a személyre szabott vizsgálatok érdekében, mivel az immunrendszer védekezőképességét nem csupán az IgG antitestek szolgáltatják, hanem az úgynevezett T-sejtes immunválasz is.

 

Hogyan döntsünk?

Egyre távolabb kerülünk időben a harmadik oltástól, 2022 tavaszán már azoknak kell megtudniuk, mennyire védettek a koronavírustól, akik 2021 őszén kapták meg emlékeztető oltásukat. Egy esetleges újabb hullám előtt érdemes megtudni, kellően védett-e szervezetünk a behatoló koronavírusoktól. A teszt megvásárolható a webshopban, vagy a patikákban.

 

Megveszem 1 darabos kiszerelésben

Megveszem 2 darabos kiszerelésben

Megjegyzések:

*Az antitest az az ellenanyag, az immunrendszerünk által termelt fehérjemolekula, amely az immunválasz részeként segít felismerni és semlegesíteni a szervezetbe került vírusokat. A fertőzésen átesettek és az oltottak egy ideig rendelkeznek megfelelő mennyiségű IgG antitesttel, és ennek létét lehet megmérni.

**(IgG = immunglobulin G, olyan ellenanyag, a vérben keringő létfontosságú fehérjék, amelyek fő feladata a szervezetbe kerülő vírusok és baktériumok semlegesítése, eltávolítása közép- és hosszú távon.)

 

[1] 1. MedRxiv 2022.02.18: Real-time monitoring of the effectiveness of six COVID-19 vaccines in Hungary in 2021 using the screening method. Horváth J. Krisztina (SE ESK), Ferenci Tamás (Óbudai Egyetem), Ferenczi Annamária (SE ESK), Túri Gergő (SE ESK), Röst Gergely (Szegedi Tudományegyetem), Oroszi Beatrix (SE ESK). A kézirat szaknyelven még lektorálatlan változatú, de a hírek szerint már elbírálás alatt áll egy nemzetközi szaklapnál.